„NATO ar trebui să joace un rol mai important în securitatea în Marea Neagră şi să integreze apărarea antiaeriană şi antirachetă a Ucrainei cu cea a aliaţilor”, a declarat joi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba în intrervenţia sa prin videoconferinţă de la evenimentul pe această temă găzduit de Bucureşti.
"Marea Neagră este esenţială pentru ca întreaga Europă să fie paşnică şi orientată spre viitor", a spus ministrul ucrainean de externe. "Din păcate, este, de asemenea, o vitrină a modului rapid în care lucrurile pot degenera, dacă se neglijează ameninţările. Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică, o mare a NATO", a spus ministrul de externe al Ucrainei.
"Trebuie să abordăm împreună problema comună a Rusiei. De exemplu, susţin ideea experţilor de a integra sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă ale Ucrainei cu cele ale aliaţilor NATO de la Marea Neagră şi Marea Baltică", a declarat Dmitro Kuleba.
Şeful diplomaţiei de la Kiev a subliniat că viitorul summit NATO de la Vilnius reprezintă o oportunitate de a avansa în ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la NATO, mult dorită de ţara sa, "pentru a arăta că uşa nu este doar deschisă, ci că există un plan clar cu privire la momentul şi modul în care Ucraina va intra în NATO", după cum a punctat el.
Marea Neagră şi coasta ucraineană a acesteia au fost teatre de război cruciale de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. Atât Moscova, cât şi Kievul se bazează pe mare pentru exporturi, inclusiv pentru aprovizionarea pieţelor mondiale cu cereale. Anul trecut, o blocadă rusă a porturilor ucrainene a ameninţat să provoace foamete la nivel mondial, până când ONU şi Turcia au negociat un acord pentru a menţine porturile deschise, acord care este încă în centrul unor negocieri intense pentru a putea fi prelungit.
În nordul Europei, harta securităţii în jurul Mării Baltice a fost redesenată în ultimul an prin decizia Finlandei şi Suediei de a solicita aderarea la NATO, lăsând Rusia să fie în curând singura ţară cu ieşire la această mare în afara alianţei militare occidentale. Cererile de aderare a Ucrainei şi Georgiei la NATO ar avea acelaşi efect asupra Mării Negre, unde Bulgaria, România şi Turcia sunt deja membre ale Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Reuters.
Foto: Profi Media