Uber România are de joi o mare problemă. De această zi intră în vigoare Ordonanța care interzice serviciile de ridesharing, în forma în care ele funcționează în prezent în România.
Concret, șoferii Uber România sau Bolt prinși că transportă persoane fără autorizație riscă amenzi foarte mari, de până la 50 de mii de lei! În plus, li se confiscă și talonul și plăcuțele de înmatriculare ale autovehicului. Aplicațiile mobile de comenzi taxi nu se închid, însă.
Toate acestea vin după ce la sfârștiul lunii aprilie, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență, care modifică LEGEA TAXIMETRIEI și care permite sancționarea celor care fac transport de persoane ilegal. Uber a fost prima firmă vizată.
În vreme ce aplicațiile va rămâne disponibilă în continuare, sunt șanse mari ca numărul șoferilor care își vor oferi serviciile să scadă drastic.
Guvernul: Nu a fost o ordonanță anti-Uber
Dar guvernul a insistat că ordonanța nu este o lege anti-Uber.
"Avem creionat un draft de act normativ (care se referă activitatea de ridesharing - n.r.), chiar astăzi (miercuri - n.r.) ne-am întâlnit cu reprezentanţii ridesharing. Este vorba de un act normativ extrem de complicat, pentru că nu s-a reglementat până acum în România această activitate, dar precedenta ordonanţă de urgenţă, cea care intră în vigoare de joi, nu este îndreptată împotriva Uber. Prin acea ordonanţă de urgenţă, Guvernul României a emis un act normativ împotriva pirateriei, şi nu împotriva Uber şi acesta este şi mesajul meu. S-a vorbit foarte mult de posibile abuzuri care se vor face începând de joi. Eu îndemn pe cei care vor să facă exces de zel să nu o facă - şi mă refer la concurenţii celor din activitatea de ridesharing", a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Uber, Bolt și Clever, interzise în România. Ce sancțiuni drastice riscă șoferii
Suciu a insistat că o ordonanță care reglementează serviciile de ridesharing va fi definitivată în scurt timp.
"Este un act normativ extrem de complex, peste tot în Europa reglementarea Uber nu a fost deloc simplă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în România, dar o spun foarte deschis şi Guvernul României va reglementa această activitate", a menţionat Suciu.
PNL: Oamenii care lucrau pentru Uber au devenit șomeri
Senatorul liberal Florin Cîțu a atacat ordonanța care a interzis serviciile de ridesharing.
”Astazi, Liviu Dragnea a concediat peste 30 000 de oameni in sectorul privat! Inca o ticalosie comunista marca Liviu Dragnea.
De astazi, acesti oameni care lucrau pentru companiile de ridesharing, UBER si Taxify, au devenit de facto someri. Pentru ca asa a vrut Dragnea.
Castigau un venit, de cele mai multe ori al doilea venit, la care plateau taxe. De astazi nu mai au acest venit. Dragnea i-a concediat. In schimb, o mare parte a functionarilor public castiga din sinecuri sume care sunt si de 4 ori mai mari decat salariul de baza. Ajung sa castige cateva sute de mii de euro anual doar din sinecuri.
Evident, nu are bani pentru aceste salarii, pensii si alte promisiuni dar se imprumuta sau taie din banii pentru investitii. Asta a facut Dragnea. Asta fac socialistii peste tot. Elimina piata libera, competitia si sustin monopolurile”, a scris Cîțu pe Facebook.