Ridichea neagră sau Rapfanus sativus varietatea niger este un soi de ridiche folosit din cele mai vechi timpuri în medicină naturistă, atribuindu-se puteri de vindecare a bolilor digestive, biliare, răcelii. Conţine glucide, uleiuri esenţiale, enzime, microelemente, vitaminele B şi C, flavonoide, izotiocianati, inhibitori de enzime. Este un puternic energizant, elimina toxinele din organism şi regenerează ficatul.
Ingrediente
– 1 ridiche neagră
– 2-3 linguri cu miere de albine
Mod de preparare
Pentru a pregăti acest sirop avem nevoie de o ridiche neagră întreagă şi câteva linguri de miere de albine naturală polifloră. Pentru un efect mai puternic se poate folosi o miere de albine naturală de tei, care este un adevărat tratament natural împotriva: insomniei, sinusuri înfundate, rinită alergică, răguşeală, sinuzită, etc.
Ridichea nu se curăţă de coajă, se spală foarte bine cu apă rece şi se şterge cu un prosop. Se taie deasupra (acolo unde au fost frunzele) un capac care se va da deoparte şi cu o linguriţă sau cu un cuţit se va scobi în interiorul ei şi i se va scoate miezul, lăsând totuşi cam 1 cm de conţinut de jur împrejur. Se pune miere de albine în ridiche până la jumătate, se acoperă ridichea cu capacul ei şi se lasă aşa la macerat peste noapte pentru a se forma siropul din suc de ridiche şi miere sau zahăr.
Când este gata, se ia câte 2 linguri din acest sirop de câte ori ne supără tusea sau suntem răguşiţi. Siropul sau sucul de ridiche neagră de toamnă este foarte plăcut la gust, este natural, simplu şi uşor de preparat. Ridichea se foloseşte până când se înmoaie de tot, scrie frunza-verde.ro.
Opţional, din miezul de ridiche rămas se poate prepara o salată de ridiche neagră sau se pot tăia feliuţe subţiri pe care le presărăm cu zahăr şi le lăsăm să se macereze peste noapte. Se poate consuma sucul obţinut, sau chiar şi feliuţele de ridiche, având acelaşi efect în combaterea tusei, gripei, răcelii şi a răguşelii.