"În România, CSM este garantul independenței justiției, atât față de factorii interni, cât și externi Exprim convingerea că CSM își îndeplinește această obligație constituțională, iar ]n aceste condiíi nici factorul politic și nici alți factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a anchetei", a afirmat Toader.
"Personal, exprim convingerea că recomandarea MCV e valabilă și pentru emitenții ei Guvernul nu a interferat și nu interferează cu activitatea organelor de urmărire penală și nici a instanțelor de judecată."
În finalul declaraţiei sale, Tudorel Toader a lansat un atac direct şi nevoalat la adresa oficialilor europeni.
"De dată recentă văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv, dar cu un puternic potențial electoral. Formulez o simplă și respectuoasă solicitare, să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, demnitatea și specificul național."
Viorica Dăncilă l-a atacat şi pe preşedintele Kalus Iohannis, pe care l-a indicat drept principal responsabil pentru situaţia tensionată dintre Uniunea Europeană şi România. "Consider că această situaţie destul de neplăcută a fost creată de declaraţiile repetate pe justiţie ale preşedintelui României. Dacă preşedintele României nu a avut niciun aport la rezultatele obţinute în cadrul preşedinţiei rotative a Consiliului UE, iată că a reuşit să aducă un deficit de imagine ţării noastre. Este păcat că acest lucru se realizează tocmai în timpul deţinerii preşedinţiei rotative de către România", a afirmat Dăncilă.
sursă foto: Inquam Photos
Ieşirea ministrul Justiţiei Tudorel Toader vine în condiţiile în care Comisia Europeană a discutat miercuri situația statului de drept în România. La finalul ședinței, vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans a avertizat guvernul de la București să nu ia măsuri care să afecteze sistemul judiciar și să garanteze impunitate demnitarilor de rang înalt, un mesaj referitor la OUG-ul dorit de PSD pentru salvarea lui Dragnea.
Tot în această după amiază, Laura Codruța Kovesi a ajuns în fața judecatorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, care decid dacă îi mențin controlul judiciar.
Timmermans: Avertizez guvernul român să nu ia măsuri ce ar garanta impunitate înalților demnitari
”Avertizez guvernul român să nu ia măsuri care să afecteze sistemul judiciar și să garanteze impunitate demnitarilor de rang înalt”. Este mesajul dur transmis de vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, miercuri, o referire clară la OUG-ul dorit de PSD pentru salvarea lui Liviu Dragnea.
Întrebat dacă Comisia UE este pregătită să acționeze, Timmermans a răspuns afirmativ. ”E vorba de o chestiune de mare urgență. S-ar putea ca foarte curand să se ia decizii ce ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang înalt. Atunci Comisia Europeană ar urma sa reacționeze imediat, în termeni de zile, ca să se înțeleagă foarte clar care este poziția noastra. Nu este timp de pierdut”, a spus vicepreședintele CE.
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că afirmațiile lui Frans Timmermans reprezintă ”încă o dovadă a dublului standard pe care îl practică organismele europene” și a cerut CSM să reacționeze.
Surse: Guvernul ar putea da astăzi ordonanța care modifică codurile penale
”Este încă o dovadă a dublului standard pe care îl practică organismele europene și reprezintă un îndemn la adresa autorităților de la București să încalce Constituția și legile țării. Prima instituție care, în opinia mea, ar trebui să reacționeze la o astfel de declarație ar trebui să fie Consiliul Supoerior al Magistraturii, care este garantul independenței Justiției și să comunice autorităților de la Bruxelles că nicio autoritate administrativă din România nu poate să intervină într-un dosar care este în curs de cercetare sau de judecată”, a declarat Toni Greblă, pentru Mediafax.