Într-o încercare de a verifica proveniența căpșunilor și de a asigura publicul că alegerea lor este sigură, echipa telecinco.es a decis să investigheze direct situația. Astfel, aceștia au mers la un magazin de fructe pentru a descoperi un truc simplu, dar eficient, care dezvăluie cu claritate originea căpșunilor. Acest truc necesită doar o singură privire asupra produselor și poate face diferența între căpșunele spaniole și cele din Maroc.
Codul de bare ne spune rapid originea căpșunilor. Cu o simplă privire, este posibil să aflăm multe informații. Cum? Datorită codului de bare (European Article Numbering Code, cunoscut sub numele de EAN), care oferă informații foarte valoroase consumatorului. Acesta trece, de obicei neobservat. Structura codului EAN este formată din 13 cifre, deși uneori poate avea și 8 sau 12, în funcție de tipul de produs în cauză și de regiune.
Locul din România unde un meniu cu două feluri costă doar 7 lei
Primele două cifre, cunoscute sub numele de „steagul” sau „prefixul”,sunt cele care oferă informații despre țara sau regiunea în care a fost emis codul. Fiecărei țări sau regiune i se atribuie un interval specific de prefixe, ceea ce ne permite să identificăm cu ușurință locația geografică a producătorului sau furnizorului produselor pe care le achiziționăm.
Pentru a afla cărei țări îi aparține fiecare dintre prefixe, există o listă cunoscută sub numele de „Lista de prefixe GS1”, unde sunt specificate. În cazul Spaniei, prefixul atribuit este 84. Prin urmare, un cod de bare care începe cu primele două cifre „84” va corespunde unui produs al cărui producător sau furnizor își are originea în Spania. În timp ce, acele coduri care încep, de exemplu, cu 611 aparțin unei companii din Maroc.