Fotografiile au fost postate în luna mai anul acesta, iar de atunci au strâns peste 12.000 de reacții de uimire și apreciere de pe tot globul și au fost redistribuite de peste trei mii de oameni. Aceste pietre cunoscute sub numele de trovanți sunt denumite popular, „pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că acestea îşi pot schimba locul sau se pot reproduce.
„Aceste pietre enigmatice, cunoscute sub numele de „trovanți” în România, cresc, se mișcă și chiar se reproduc. Ei preiau mineralele din ploaie după fiecare ploaie puternică, care se combină cu substanțele chimice deja existente în rocă pentru a produce o reacție și o presiune în interior care, în cele din urmă, determină piatra să crească și să se reproducă”, a scris David Attenborough pe pagina de Facebook dedicată fanilor.
Trovanţii sunt numiţi, popular, „pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că aceştia îşi pot schimba locul. O legendă spune că unul dintre bolovani ar fi fost dislocat şi mutat din locul lui de o forţă nevăzută.
Grupul de stânci care seamănă cu farfuriile zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Fac parte din Geoparcul UNESCU „Ținutul Buzăului”. Acestui ansamblu geologic i-a fost dedicat şi un muzeu de către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”. Turiştii află aici povestea deltei preistorice, a ridicării munţilor, şi, foarte important, povestea formării Babelor de la Ulmet. „Muzeul Formelor” este primul spatiu din România care foloseste realitatea augmentată pentru a reda toate informaţiile.