În acest caz, tratamentul reduce cu 77% riscul de a dezvolta o formă simptomatică, conform studiilor de fază 3, adică studii clinice la scară largă concepute pentru a măsura siguranţa şi eficacitatea acestuia.
AstraZeneca afirmă chiar că nu au existat cazuri severe de COVID-19 sau decese în urma administrării acestui tratament.
Studiile au fost realizate în țări precum Spania, Franţa, Belgia, Regatul Unit şi Statele Unite. La cercetare au participat 5.197 de persoane, 75% dintre ele având comorbidităţi.
"Cu aceste rezultate extraordinare, AZD7442 ar putea fi un instrument important în arsenalul nostru pentru a ajuta oamenii care ar putea avea nevoie de mai mult decât un vaccin pentru a-şi recâştiga viaţa normală", a declarat coordonatorul studiului, profesorul Myron Levin de la Universitatea din Colorado, din Statele Unite.
"Avem nevoie de alte abordări pentru persoanele care nu sunt bine protejate de vaccinurile anti-COVID-19", a arătat și Mene Pangalos, un important oficial al AstraZeneca, care promite să publice date suplimentare despre aceste studii mai târziu, în acest an.
Reprezentanții companiei susțin că vor depune un dosar la autorităţile sanitare pentru a obţine o utilizare de urgenţă sau o validare condiţionată a tratamentului, a cărui dezvoltare este finanţată de guvernul Statelor Unite.