Inclusiv în clinicile alternative prestigioase din ţara noastră se folosesc aceste metode. Mai exact, indicaţiile acestui tip de terapie sunt: terapia durerilor musculare, terapia durerilor articulare, terapia diverselor tipuri de nevralgii, viroze respiratorii, răceli, masaj anticelulitic.
Tratamentului cu ventuze este unul direct, local, similar cu alte proceduri din fizioterapie, dar şi unul energetic, de reechilibrare, de scădere în principal a excesului de energie.
O altă metodă alternativă în care medicii români spun că avem o tradiţie îndelungată este reprezentată de tratamentele pe bază de venin de albine. Veninul este folosit atât în stare proaspătă, prin înţepături, cât şi sub formă de preparate medicamentoase, având proprietăţi antibiotice, antibacteriene şi antiinflamatorii.
Acestă metodă este indicată în tratarea afecţiunilor reumatismale acute sau cronice, Boala Raynaud, fibroze pulmonare, fibromialgie, lumbago acut şi cronic, lombosciatică, bronşite acute şi cronice, boala canceroasă, scleroză multiplă, eczeme, zona zoster, boli cu scăderea imunităţii.
Pentru complicaţiile răcelilor, o metodă recomandată în medicina alternativă este aşa numita moxibustie. Metoda cu origini orientale constă în aplicarea punctuală (în anumite puncte de pe meridiane), a moxei (o mică grămăjoară realizată din frunze uscate şi mărunţite, care se aprinde arzând mocnit).
Specialiștii în medicina alternativă spun că moxibustia este utilizată de către specialiştii în afecţiuni reumatismale în dureri acute, intratabile, la persoane cu scăderea circulaţiei periferice, în sinuzitele cronice.