În 2013, o echipă a Consiliului Medical de Cercetare din Regatul Unit a oprit procesul de degradare al celulelor creierului unui animal. Pentru prima dată, celulele moarte și-au recăpătat funcțiile, iar descoperirea a făcut încojurul lumii la acea dată. Însă compusul folosit nu a fost potrivit pentru oameni, deoarece a provocat daune altor organe.
Recent, s-au descoperit două medicamente care ar trebui să aibă același efect protector asupra creierului și sunt deja folosite în siguranță în oameni.
"Este foarte îmbucurător", a declarat prof. Giovanna Mallucci, de la Unitatea de Toxicologie MRC din Leicester, Marea Britanie, într-un interviu pentru BBC.
Foarte curând, ea plănuiește să înceapă studiile clinice la pacienții cu demență și urmărește să vadă dacă medicamentele funcționează în decurs de doi până la trei ani.
Noua abordare se concentrează asupra mecanismelor naturale de apărare integrate în celulele cerebrale. Atunci când un virus atacă o celulă a creierului, aceasta conduce la o acumulare de proteine virale. Celulele răspund prin închiderea întregii producții de proteine, aproape în totalitate, pentru a opri răspândirea virusului.
Multe boli neurodegenerative implică producerea de proteine disfuncționale, care activează aceleași defecțiuni, dar cu consecințe mai severe. Celulele creierului opresc producția proteinelor până când, în cele din urmă, se vor autoanihila.
Acest proces repetitiv care afectează neuronii poate afecta capacitatea de mișcare a apcientului, memoria sau chiar îl poate ucide, în funcție de boală.
Se crede că are loc în mai multe forme de neurodegenerare, perturbând astfel în mod sigur că ar putea trata o gamă largă de boli. Substanțele din tratamentul care este pe cale de a fi lansat urmăresc exact reversibilitatea acestui proces degenerativ, stopând factorii care îl generează.
În studiul inițial, cercetătorii au folosit un compus care a împiedicat declanșarea mecanismului de apărare, iar experimentele făcute pe șoareci au arătat că substanțele au avut ca efect stoparea progresului bolii și este prima dată când o boală neurodegenerativă a fost oprită la un animal.
Studiile ulterioare au arătat că abordarea ar putea stopa o serie de alte boli similare.