Un fenomen care îi îngrijorează pe specialiştii în salvare montană în ultima perioadă este cel al marcării pe hărţile tip GPS de trasee ce pun în primejdie viaţa turiştilor.
Un astfel de caz, care se putea încheia tragic a avut loc în noaptea de 2/3 septembrie, când doi aventurieri care se ghidaseră după un traseu indicat de Google Maps, au fost recuperaţi în urma unei operaţiuni dificile a Salvamont Neamţ ce a durat 8 ore.
„Apelul iniţial nu era cine ştie ce, date, localizări, doi rătăciţi în zona de est, fără probleme medicale“, spun cei de la Salvamont.
După mai bine de o oră şi jumătate de căutări, echipajul a aflat că înainte de a se rătăci, cele două persoane folosiseră echipament de alpinism.
Turiştii pierduţi au fost localizaţi într-o zonă sălbatică (treimea superioară a peretelui din stânga Jgheabului cu Cascade - un vâlcel cu pereţi în trepte pe care se prelinge apa.
„Au urmat rapeluri peste pereţi de zeci de metri aproape de crucea nopţii. Echipa a reuşit să ajungă lângă cei doi pseudoalpinişti care, deşi echipaţi corespunzător şi cu ceva materiale tehnice la ei, nu aveau sau nu le funcţionau lanternele. Întrebaţi cum au ajuns în această situaţie imposibilă, au afirmat că au urmat indicaţiile GPS-ului cu platforma Google Maps care indica faptul că pe acolo este un traseu turistic!!!“, a menţionat şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.
Acesta a precizat că pe raza Parcului Naţional Ceahlău, în afară de traseele omologate în scop turistic, sunt şi trei astfel de trasee marcate neconvenţional pe platforma Google Maps.
„Unul e traseul din Fundul Ghedeonului, cu intrare prin Jgheabul Cascadelor, de unde i-am recuperat pe cei doi pseudolpinişti, un altul pleacă din Durău, pe pârâul Fântâniţa spre cabana Fântânele, unde este arie protejată, cu desiş şi copaci căzuţi şi ai toate şansele să dai nas în nas cu ursul. Un alt traseu indicat de GPS este din Stănile prin Brâna Ocolaşului, tot o arie de protecţie, rezervaţie ştiinţifică, unde este interzis accesul. Cred că cei care marchează astfel de trasee pe platforma electronică sunt iresponsabili şi pot pune în pericol nu doar viaţa lor, ci şi a altor turişti care le urmează traseele crezând că sunt corecte. Cred că în Codul Penal sunt articole care incriminează astfel de acţiuni ce pot pune viaţa în pericol“, a precizat Papalicef.
Fenomen la modă Situaţia din Ceahlău nu este unică însă, ci tinde să devină un fenomen şi în alte lanţuri muntoase din ţară frecventate de turişti, fapt confirmat de Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R).
„Dacă Google Maps acceptă să-ţi faci un cont şi să marchezi trasee pe munte e politica lor, nu avem ce face. Dar cei care o fac sunt iresponsabili, e un fel de haiducie. Fenomenul se încadrează într-un trend: toţi aleargă să bifeze premiere pe munte, să fie ei primii. Noi nu suntem împotriva marcării de noi trasee, dar legea spune că aşa ceva se face doar sub îndrumarea Salvamont, deoarece sunt anumite condiţii pentru omologarea traseelor, între care şi cele de siguranţă“, a spus acesta.
În legislaţia actuală (OUG 57/2007), accesul şi circulaţia vizitatorilor în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 6.000 de lei.
Sursa: Adevărul