"În urma declarației prim-ministrului Victor Ponta privind inițiativa de politică de legalizare a plăților informale făcute de pacienți către medici, TI-România solicită o analiză mai aprofundată pentru această măsură care atacă demnitatea, mută pe umerii pacienților sarcina angajatorului de a plăti corespunzător personalul medical și nu elimină riscurile juridice născute din echivocul legii", se arată într-un comunicat transmis de Transparency International România.
TI-România solicită un act normativ care să elimine echivocul cu privire la integritatea morală a relației medic — pacient, prin plata în acord pe statele de salarizare pentru merit și performanțe, însoțit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sănătate către investiții în capitalul uman și asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordări investigative și terapeutice.
De asemenea, TI-România susține ca soluție pentru remunerarea corespunzătoare a "prestigiului, importanței și specificului muncii în sectorul sanitar" prevenirea și închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiții în tehnologie și investiții în capitalul uman din sănătate.
În aceeași măsură, Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, a criticat, marţi, intenţia Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi, arătând că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o "atenţie" medicului şi că "această practică a şpăgii din sistemul sanitar" trebuie oprită odată pentru totdeauna, potrivit Mediafax.
"Dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administraţi. (...) Această practică a şpăgii din sistemul sanitar care, iată, are loc cu binecuvântarea politicienilor, trebuie oprită odată pentru totdeauna", mai spun reprezentanţii Alianţei Medicilor.
Ponta: Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate. Ponta a afirmat că prevederile vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi elaborat de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanţii sistemului sanitar, urmând ca săptămâna viitoare iniţitiva legislativă să fie trimisă Parlamentului.
Anunţul a fost făcut, marţi, după ce premierul a anunţat şi majorarea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar public cu 25 la sută de la 1 octombrie, urmând să se înregistreze şi alte două creşteri de câte 25 la sută în 2016 şi 2017, până la dublarea salariilor acestor angajaţi.