Pe harta Carolinei de Nord apare un comitat cu numele de Transylvania. Denumirea lui n-are însă nici cea mai mică legătură cu Dracula. Provine de la două cuvinte latineşti – "trans", care înseamnă „dincolo de”, şi „sylva”, care se traduce "pădure", scrie zhd.ro.
Acum patru secole, Transylvania a fost o colonie în toată regula, pe care un fost şerif a cumpărat-o de la indienii Cherokee. Avea cam aceeaşi suprafaţă ca şi provincia românească şi puţin i-a lipsit să nu devină al 51-lea stat american.
Între timp însă, Transylvania şi-a pierdut din teritoriu. O parte din fosta colonie a ajuns în comitatul Henderson, din statul Kentucky, iar o alta este astăzi comitatul Transylvania, din Carolina de Nord.
Americanii din Transylvania nu ştiu mare lucru despre România. O identifică doar prin gimnastică sau fotbal.
Locuitorilor din Transylvania nu le e necunoscută Transilvania din Europa, dar au păreri diferite despre ea.
Edilii din Transylvania sunt însă convinşi că tot omul din ţinutul lor ştie cum a apărut pe faţa pământului comitatul din SUA. Istoria Transylvaniei a început în 1775, iar personajul cheie a fost Richard Henderson (foto) – un specialist în Drept, originar din Virginia. După o carieră de succes ca şerif, Henderson a fost numit judecător la Curtea de Apel din Carolina de Nord, unde a rămas până la desfiinţarea acesteia – în 1773.
Un an mai târziu, a înfiinţat o companie pe care a numit-o întâi Louisa, apoi Transylvania Company. În acelaşi timp, i-a venit ideea să cumpere şi un teritoriu în zonă, ca să-şi întemeieze propria colonie.
La acea vreme, pământurile erau stăpânite de indienii Cherokee. Pe 17 martie 1775, fostul şerif le-a plătit indienilor aur, argint şi bunuri în valoare de 10.000 de lire sterline pentru o întindere de 81.000 de kilometri pătraţi, pe care a cumpărat-o împreună cu acţionarii companiei sale şi a botezat-o colonia Transylvania. Teritoriul ei este inclus astăzi în statul Kentucky şi în nordul şi centrul statului Tennessee.
Citeşte mai mult pe zhd.ro.