Potrivit unui comunicat al şefului ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, instituţia a fost înştiinţată că, prin ordin al ministrului Educaţiei, începând cu 31 august, Cristinei Teodorovici îi încetează detaşarea în funcţia de inspector şcolar general adjunct şi va reveni la catedra rezervată de la Centrul şcolar de educaţie incluzivă Suceava, scrie Mediafax.
De asemenea, conform sursei citate, un al doilea ordin al ministrului Educaţiei prevede că, începând cu 1 septembrie, va fi numit, prin detaşare, în locul Cristinei Teodorovici, profesorul Cristian Cuciurean, în prezent director al Colegiului Silvic "Bucovina" din Cîmpulung Moldovenesc.
Cuciurean a mai fost inspector şcolar general adjunct în perioada guvernării PDL. El a fost consilier judeţean ales pe listele PDL, însă a demisionat în urmă cu un an din partid, devenind independent.
Joi, inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, spunea, într-un comunicat de presă, că unii membri ai Comisiei judeţene de admitere în învăţământul liceal ”nu au avut implicare în soluţionarea transferurilor întrucât au fost în concediu”, adăugând că aceştia sunt ”oameni integri, corecţi şi responsabili”.
”În acest interval, unii membri ai comisiei nu au avut deloc implicare în soluţionarea transferurilor întrucât au fost în concediu de odihnă, după cum urmează: inspector şcolar Albu Cristina, inspector şcolar Tiron Constantin, inspector şcolar Nechifor Cristina, inspector şcolar Pentilescu Maria, inspector şcolar Dumistrăcel Ionel”, se arăta în comunicat.
De asemenea, în perioada 24 iulie - 4 august, profesorul Petru Crăciun, membru al comisiei respective, a participat, fiind delegat prin ordin de ministru, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică ca în însoţitor al lotului naţional în Indonezia.
”Fiecare dintre membrii comisiei se bucură de prezumţia de nevinovăţie, sunt oameni integri, corecţi şi responsabili”, preciza şeful ISJ Suceava.
În perioada în care s-au aprobat transferurile elevilor de clasa a IX-a, Gheorghe Lazăr se afla în concediu, iar activitatea Comisiei de admitere a fost coordonată de Cristina Teodorovici.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.
Controlul făcut în perioada 11-14 august la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, privind transferurile elevilor de clasa a IX-a după repartizarea computerizată a fost finalizat, stabilindu-se că din cele 386 de cereri aprobate, 332 trebuie anulate. În cazul acestor cereri, elevii care au cerut transferul aveau medii mai mici decât mediile ultimilor admişi la acele şcoli.
"Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat", spunea ministrul Educaţiei.
Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.
"Comisia Judeţeană de Admitere nu a putut prezenta motivaţii temeinice, susţinute legal, în privinţa criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naţionale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (şapte inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi doi informaticieni)", preciza Ministerul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei a mai dispus cercetarea disciplinară a membrilor comisiei de admitere a ISJ Suceava, pentru încălcarea prevederilor legale privind transferul elevilor. De asemenea, au fost sesizate organele de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor după repartizarea computerizată.
Controalele la inspectoratele şcolare Judeţene au vizat verificarea soluţiilor în cazul situaţiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. Metodologia stabileşte că "situaţii speciale" sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.
Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahovaşi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.