Judecătorii Curţii de Apel Constanţa, Ciprian Coadă, preşedinte, şi Marius Damian Mitea, cei care au compus completul de judecată care l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pe fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu, folosesc de trei ori numele fostului preşedinte al ţării însoţit de expresia ”inculpatul”, potrivit News.ro.
Potrivit contextului în care este folosit numele preşedintelui acesta reprezintă o eroare materială. Mai precis, reiese din documentul citat, în locul numelui preşedintelui trebuia să se regăsească numele fratelui acestuia, Mircea Băsescu.
Redăm în continuare cele trei pasaje aşa cum au fost ele notate de cei doi magistraţi în motivarea certificată de instanţă:
”...Aşa cum rezultă din cele patru denunţuri înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Direcţiei Generale Anticorupţie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş şi Serviciului Teritorial Piteşti la DNA la datele de 05.06.2014, 06.06.2014 şi 12.06.2014, inculpatul Băsescu Traian a acceptat şi primit suma de 250.000 euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei privind infracţiunea comisă de Anghel Sandu, pentru a obţine o soluţie favorabilă acestuia, de punere în libertate sau de condamnare la o pedeapsă mai blândă, beneficiind de ajutorul inculpatului Căpăţînă Marian Adrian. ....”.
”.... Potrivit declaraţiei denunţătorului, inculpatul Băsescu Traian s-a asigurat că va face tot posibilul pentru ca tatăl său să fie pus în libertate, urmând să intervină la fratele său, care la acea dată era Preşedintele României. ...”, este al doilea paragraf din motivarea indicată în care numele lui Traian Băsescu figurează cu apelativul de ”inculpat”.
”...În cuprinsul plângerii penale, făcând trimitere şi la conţinutul discuţiei înregistrate în mediul ambiental, denunţătorul Anghel Florin arată că inculpatul Băsescu Traian s-a angajat să intervină în favoarea tatălui său, cu prilejul unei întâlniri ce s-a derulat într-un biroul din Municipiul Constanţa şi pe care denunţătorul a înregistrat-o cu telefonul mobil, până atunci relaţiile dintre cei doi derulându-se prin intermediul inculpatului Căpăţînă Marian Adrian....”, este al treilea paragraf în care numele fostului preşedinte al României este notat.
Despre această situaţie avocatul lui Mircea Băsescu declară în exclusivitate pentru News.ro: ”La acest moment şi nici la momentul iniţial al declanşării procedurilor împotriva lui Mircea Băsescu, Traian Băsescu nu a avut nicio calitate în acest dosar, cu atât mai puţin cea de inculpat. Nu pot să-mi explic existenţa numelui preşedintelui în motivare decât privind acest dosar ca fiind unul cu conotaţie politică, pentru că nu îmi explic de ce un judecător al Curţii de Apel chemat să verifice decizia unei instanţe de fond şi să clarifice nişte evenimente juridice poate face astfel de afirmaţii într-o motivare de hotărâre. Este ceva ce mă depăşeşte”.
Întrebat dacă există posibilitatea ca judecătorii să fi încurcat din greşeală numele, provocând astfel această eroare materială avocatul Taşcă a spus: ”Eroare materială cu privire la nume? Nu cred aşa ceva. Să explice domnul judecător de ce dormea cu domnul Traian Băsescu în gând. Era pus să judece dosarul lui Mircea Băsescu, să verifice probatoriul din fond, iar de altfel ne-a lipsit de oricce probă în apel cu excepţia câtorva înscrisuri. Din punctul meu de vedere este ceva de neexplicat şi mai ales de nepermis. În apel cân doi judecători de instanţa superioară sunt puşi să verifice atent decizia emisă de un judecător de la o instanţă inferioară, nu, nu, este nepermisă o asemenea eroare. Dacă este eroare”.
Direcţia Naţională Anticorupţie arată într-un răspuns oferit News.ro că ”în acest moment, persoana la care faceţi referire nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul DNA - Serviciul Teritorial Piteşti”, cu referire la numele fostului preşedinte al României.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în 16 iunie, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Curtea de Apel Constanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunal.
De asemenea, Marian Căpăţână a rămas cu condamnarea de trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă, dispusă de Tribunalul Constanţa la începutul anului.
Curtea de Apel Constanţa a mai decis ”confiscarea specială” de la Marian Căpăţână a sumei de 265.000 de euro şi a înlăturat dispoziţiile privind confiscarea acestei sume de la Mircea Băsescu.
Mircea Băsescu a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă dar avocatul acestuia a introdus recent o cerere de eliberarea condiţionată a clientului său la Judecătoria Medgidia cu termen în 13 octombrie.
Totodată, instanţa a ridicat măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Mircea Băsescu.
Căpăţână şi Băsescu au fost obligaţi şi la plata a 800 de lei cheltuieli judicare către stat.
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro de la denunţătorul Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Sandu Anghel (tatăl lui Florin Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv şi, ulterior, la domiciliu, din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015.