Cei opt pacienți au fost aduși la Bruxelles în data de 7 noimebrie, după ce fuseseră tratați aproximativ zece zile în spitalele din România. Toți răniții aveau infecții intraspitaliceștii, conform romanialibera.ro.
În urmă cu câteva zile, un medic de la Spitalul de Arși a explicat că problema bacteriilor intraspitalicești este una serioasă în România, sugerând că trei dintre pacienții din Colectiv internați în această unitate medicală și-au pierdut viața din cauza acestor infecții.
"La noi, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sunt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale se folosesc în exces antibiotice", a explicat medicul.
Bacteriile care ucid pacienții în spitalele din România
Spitalele din România au raportat anul trecut 2.506 cazuri de infecţii nosocomiale (intraspitalicești). 12 dintre acestea au fost cazuri de infecţie cu piocianic, 19 cu acinetobacter, 43 cu stafilococ auriu, 23 cu klebsiella, iar 30 cu E. coli.
Piocianic
Bacilul piocianic este o bacterie recunoscută, în special, pentru marea capacitate de adaptare la mediu şi pentru rezistenţa sa la antibiotice. Bacteria se poate regăsi în apă, sol, plante ori în ţesuturile animale. În cazul infecţiei la oameni, bacilul eliberează proteine toxice, care atacă ţesuturile şi provoacă dezechilibre majore în sistemul imunitar. Bacilul se transmite doar la persoanele care au o anumită predispoziţie spre astfel de infecţii, cum sunt, de pildă, pacienţii cu arsuri mari.
Acinetobacter
Frecventă în mediile spitaliceşti, bacteria se găseşte pe catetere, pe tuburile intubatoare sau pe sondele urinare. Acinetobacter este un germen care preferă mediile apoase şi este întâlnit frecvent în secţiile de Terapie intensivă. Poate provoca infecţii mortale, pentru că e rezistent la multe antibiotice.
E. coli
Bacteria este rezistentă la multe antibiotice şi este responsabilă pentru un număr mare de infecţii urinare şi digestive. Se poate transmite în spital, dacă există persoane deja infectate, sau prin intermediul mâncării şi a apei contaminate.
Klebsiella
Are o rezistenţă crescută la antibiotic. Klebsiella atacă sistemele respirator, digestiv şi genito-urinar. În cazul bolnavilor internaţi în stare gravă, care suferă de diabet, alcoolism sau sunt bătrâni, acest germen poate cauza pneumonii fatale.
Stafilococul auriu
Este o bacterie care se găseşte de obicei pe pielea şi în mucoasele omului. Ea supravieţuieşte timp îndelungat pe suprafeţe uscate şi se transmite direct de la o persoană la alta sau prin intermediul lenjeriei sau prosoapelor.