În Franța, parlamentarii pregătesc un proiect de lege care va obliga angajații din sectorul sănătăţii să se vaccineze împotriva COVID-19. Inițiativa vine pe fondul îngrijorărilor legate de rata scăzută de imunizare în rândul cadrelor medicale. Cu toate acestea, la un moment dat, președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie.
"Vaccinarea se va face într-o manieră clară, transparentă, împărțită pe etape, toate informațiile vor fi date. Și, în același timp, vreau să fie foarte clar că eu nu voi face vaacinarea obligatorie. Pe scurt, noi vom organiza o campanie de vaccinare rapidă și amplă", a afirmat președintele francez, Emmanuel Macron.
Și în Grecia, care se confruntă cu un număr mare de îmbolnăviri cu COVID-19, urmează să anunţe săptămâna viitoare obligativitatea vaccinării anumitor categorii profesionale, inclusiv a personalului medical.
„Guvernul a primit recomandări relevante de la Comitetul naţional pentru bioetică în privinţa vaccinărilor obligatorii pentru grupuri profesionale specifice”, a declarat Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvânt a Guvernului elen, într-o conferinţă de presă organizată.
În Italia, un decret-lege din 25 mai obligă medicii şi personalul din domeniul sănătăţii să se vaccineze împotriva COVID-19. Cei care nu vor să se imunizeze, nu își vor mai putea exercita profesia în condiții care presupun contactul cu pacienții.Decretul a fost însă atacat în instanţă de 300 de infirmiere italiene, iar o audiere a fost programată pentru data de 14 iulie.
Și Guvernul de la Londra, care a părăsit blocul european, pledează tot pentru vaccinarea obligatorie a medicilor. Astfel, autoritățile din Marea Britanie, vor să impună imunizarea printr-o schemă care să cuprindă toate persoanele care lucrează în aziluri pentru vârstnici, inclusiv pentru personalul non-medical, precum frizeri şi voluntari. Dispoziţia trebuie să fie aprobată de Parlamentul britanic.
În România însă, medicii care nu sunt vaccinati vor fi obligati sa se testeze de 4 ori pe lună, anunță autoritățile.
"Mi-au plăcut cuvintele președintelui Franței, care vorbea de comunicare și transparență. Este foarte greu să înțeleg ca infecționist și medic cum de cartea de medicină nu i-a învățat pe medici că vaccinarea este o metodă de prevenire a bolilor... Când eram mici, părinții noștri ne vaccinau (...).
Eu spun că acele cadre care nu înțeleg sau nu cred ar trebui să se documenteze. Doctorii știu ei unde să citească, în ce zona să se ducă cu informare, să discute cu asistentele, cu brancardierii... Nu numai că suntem în prima linie, ci putem fi sursă de infecție și tocmai aceste puncte de infecție duc la apariti atâtor tulpini", a explicat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul "Sfânta Parascheva" din Iași.