Compania Apple produce diferite produse, inclusiv smartphone-uri, televizoare, smartwatch, tablete, iMac sau Macbook Pro. Apple produce atât software, cât și hardware pentru produsele sale. Sistemul de operare Windows este cel mai folosit sistem de operare cu 90% din piață, în timp ce macOS și Linux sunt sisteme de operare mai puțin utilizate. Asus VivoBook sau Lenovo Legion folosesc Windows, spre exemplu.
Astăzi vei descoperi câteva dintre avantajele și dezavantajele macOS.
Avantajele macOS
- Mai puține atacuri cu viruși
Deoarece macOS este al doilea cel mai utilizat sistem de operare și are un număr mai mic de utilizatori activi, are și mai puține atacuri cu viruși. Dacă ai un MacBook Pro, spre exemplu, poți sta mai liniștit. Celălalt motiv al siguranței împotriva virușilor este relația sa UNIX, care este mai sigură decât sistemul de operare Windows.
- Asistență bună pentru clienți
Utilizatorii Mac primesc un răspuns bun din partea echipei sale de asistență în comparație cu alte sisteme de operare. Apple are ingineri calificați care ajută utilizatorul să remedieze problemele de hardware și software. Poți merge cu laptopul tău MacBook Pro la service-ul autorizat sau poți doar să suni și să ceri asistență. Ori dacă preferi să scrii un mesaj, ai la dispoziție și această variantă.
- GUI similar pentru toate produsele
macOS are aceeași interfață grafică pentru utilizatori (GUI) similară cu cea folosită și pe alte produse Apple, cum ar fi telefoanele iPhone, tabletele și laptopurile MacBook Pro. Utilizatorii se simt confortabil în utilizarea macOS dacă au trecut de la alte produse Apple.
- Performanță și durată lungă de viață
Deoarece Apple produce atât hardware cât și software, comunicarea hardware este foarte eficientă și îmbunătățește performanța. Sistemul de operare și hardware-ul funcționează excelent. Un MacBook Pro are o viață mai lungă decât alte computere. Timpul bateriei laptopurilor Mac este, de asemenea, mai lung.
- Aplicații implicite
Dacă instalezi Windows, acesta vine cu aplicații preinstalate care încetinesc computerul. De exemplu, Onedrive încetinește computerul. Dar situația aceasta nu o vei întâlni și în cazul dispozitivelor cu macOS. Sistemul vine cu aplicații puternice care nu afectează performanța dispozitivului tău. Unele dintre aplicațiile preinstalate ale macOS sunt iPhoto și iMovie.
- Suport NTFS și FAT
macOS acceptă formatele de sistem de fișiere Windows, inclusiv NTFS și FAT.
- Poate rula și Windows
Dacă ești un mare fan al celui mai utilizat sistem de operare, atunci ai noroc. Poți rula sistemul de operare Windows dacă ai macOS instalat folosind Bootcamp sau software paralel.
Dezavantajele macOS
- Produse mai scumpe
Costul minim al unui computer Mac este mai mare de 4000 de lei. Poți obține un computer Windows bun la același preț cu mai multe specificații hardware.
- Mai puține jocuri și programe software
Majoritatea dezvoltatorilor de jocuri preferă să creeze jocuri pentru sistemul de operare Windows, deoarece are mai multe procente de utilizatori. Utilizatorii de Mac au mai puține jocuri disponibile. De asemenea, computerele Mac au o capacitate grafică scăzută pentru a rula jocuri cu grafică ridicată. Există unele programe care sunt disponibile pentru Windows și nu sunt disponibile pentru utilizatorii de Mac, de exemplu, Adobe Premiere Pro.
- Fără personalizare hardware
Dacă achiziționezi orice computer sau laptop Mac, atunci nu poți schimba componentele hardware ale acestuia, cum ar fi procesorul sau placa grafică. Pentru unele computere Mac, poți schimba hardware-ul și memoria RAM, dar nu este valabil pentru toate computerele Mac.
De asemenea, nu este posibil să schimbi alte accesorii hardware, cum ar fi părțile interne ale computerului. Singura opțiune pe care o ai este să cumperii un nou computer Mac. La fiecare nouă versiune cu schimbări majore ale sistemului de operare, trebuie să îți schimbi computerul. Altfel, 50% dintre funcțiile sistemului tău de operare nu vor mai funcționa în mod corespunzător.
- Windows nu poate citi sistemul de fișiere macOS
macOS poate citi formatul Windows NTFS și FAT, dar Windows nu poate citi sistemul de fișiere macOS. Pentru a face acest lucru, trebuie să instalezi software terță parte în Windows. Alte elemente de software, cum ar fi notele de subsol, au probleme de compatibilitate la mutarea fișierelor din macOS în Windows.
- Mai puțin hardware folosit
Noua versiune de computer macOS acceptă mai puține porturi USB și, de asemenea, dispozitivele nu sunt livrate cu CD/DVD writer.
Acum că știi care sunt avantajele și dezavantajele acestui sistem de operare, poți hotărî în cunoștință de cauză care este varianta potrivită nevoilor tale. Apoi, îți poți cumpăra orice dispozitiv dorești care să folosească sistemul de operare pentru care ai optat.