Cancerul de prostată tinde să se dezvolte la bărbații cu vârsta de peste cincizeci de ani și, deși este una dintre cele mai răspândite tipuri de cancer la bărbați mulți nu au simptome, nu se tratează, și în cele din urmă mor din alte cauze. Acest lucru este din cauza faptului că, cancerul de prostată este, în majoritatea cazurilor, cu dezvoltare lentă, asimptomatică și oamenii în vârstă adesea vor muri din cauze care nu au legătură cu cancerul de prostată.
Mulți factori, printre care cele genetice și de nutriție sunt implicate în dezvoltarea cancerului de prostată. Prezența cancerului de prostată poate fi indicată de simptome, examinare fizică, de antigenul specific prostatic (PSA), sau de biopsie. Testul PSA îmbunătățește detectarea cancerului de prostată, dar nu reduce mortalitatea.
Despre toate acestea a vorbit într-un interviu Dr. Mihai Dobra – Medic Specialist Chirurgie Urologica – Institutul Clinic Fundeni:
1) Care este cea mai simpla metoda de diagnosticare a cancerului de prostata?
Diagnosticul de certitudine al cancerului de prostata se pune pe baza examenului histopatologic efectuat prin punctie bioptica prostatica prin ecografie transrectal. Suspiciunea de cancer de prostata se pune pe baza unor nivele ridicate biomorale ale antigenului specific al prostatei (PSA seric total, analiza cantitavia nu calitativa). De asemenea, pe langa PSA este nevoie de corelare cu tuseul rectal si de cele mai multe ori cu imagistiica de inalta performanta dedicata prostatei si anume RMN (rezonanta magnetica nucleara multiparametrica cu difuzie) al carei specificitate ridicate prin scorul PIRADS de la 1-5: PIRADS 1 – fara leziuni tumorale; PIRADS 2 – leziuni benigne de tip hiperplazie benigna prostatica; PIRADS 3 – aflat intr-o zona gri echivoc nedeterminata, de urmarit sau de punctionat in corelatie cu clinica si PSA ul; PIRADS 4 – suspiciune adenocarcinom prostatic: se punctioneaza; PIRADS 5 – suspiciune foarte inalta – se punctioneaza de asemenea.
Citește continuarea pe realitateamedicala.net.