România s-a situat pe locul 50 în topul celor mai prospere țări din lume ”The Legatum Prosperity Index 2016”, un top anual, de mare amploare, realizat de Legatum Institute din Londra.
Din momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007, scriu realizatorii clasamentului, România a înregistrat îmbunătățiri graduale vizibile în privința prosperității, depășind Bulgaria, care s-a alăturat țărilor UE în același an.
Creșterea economică rapidă, sporirea investițiilor străine și continuarea procesului de liberalizare a pieței au condus la un mediu de afaceri mai flexibil și mai dinamic.
Cu toate acestea, precum alte state post-comuniste, corupția și guvernarea rămân în continuare probleme majore.
Totodată, în cadrul acestui clasament prosperitatea a fost calculată și în funcție de domeniu, astfel că România ocupă următoarele locuri la capitolele:
Caltate economică: 65
Mediu de afaceri: 41
Guvernare: 64
Educație: 47
Sănătate: 85
Siguranță și securitate: 46
Spre comparație, Bulgaria ocupă locul 57 în topul celor mai prospere state din lume, iar în privința prosperității în funcție de domeniu, țara vecină se situează pe următoarele poziții:
Calitate economică – 73
Mediu de afaceri – 71
Guvernare – 78
Educație – 39
Sănătate – 91
Siguranță și securitate - 48
În 2016, cea mai prosperă țară din lume a fost Noua Zeelandă, iar Rusia s-a situat pe poziția a 95-a. Norvegia, țară care pe parcursul a șapte ani s-a aflat în fruntea clasamentului Legatum, a coborât acum pe locul al doilea.
Pe poziția a treia s-a situat Finlanda, urmată de Elveția, Canada, Australia, Olanda, Suedia și Danemarca.
Marea Britanie, care se afla anul trecut pe poziția a 15-a în acest clasament și-a îmbunătățit indicii, urcând pe poziția a zecea.
În clasamentul ”The Legatum Prosperity Index 2016”, Legatum Institute ţine cont de 104 factori al celor 149 de ţări. Organizația compară 104 variabile ce includ indicatori clasici precum venit pe cap de locuitor și numărul de persoane angajate cu normă întreagă, dar și alte date precum numărul de servere securizate de internet pe care le are un stat sau cât de odihniți se simt locuitorii în viața de zi cu zi.
Variabilele sunt apoi împărțite în nouă subindici: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educația, sănătatea, siguranța și securitatea, libertatea personală, capitalul social și mediul natural, potrivit Rador.