Industria suplimentelor de vitamine și minerale, care este foarte profitabilă, se bazează pe intuiția că dacă ceva este bun pentru tine în cantități mici, un pic mai mult n-are ce să strice. În realitatea, suplimentele de vitamine și minerale sunt în majoritatea cazurilor inutile (dacă nu ai o deficiență serioasă), ba chiar îți pot face rău.
Iată topul celor 5 vitamine pe care nu ar trebui să le iei (asta dacă nu ți le recomandă doctorul):
1. Vitamina C
Probabil cea mai populară vitamină, vitamina C se găsește în multe fructe și legume. La începutul explorărilor globale, marinarii mureau de scorbut, afecțiune cauzată de lipsa vitaminei C. În 1700, doctorul scoțian James Lind a demonstrat, în urma unui experiment, că citricele pot vindeca scorbutul, deși vitamina C a fost descoperită abia ulterior, în anul 1930.
Vitamina C nu previne sau vindecă răceala, contrar credinței populare. Deși este în general inofensivă, o doză de 2000 de mg sau mai mare poate amplifica riscul apariției pietrelor la rinichi.
2. Vitamina A și beta-carotenul
Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți lăudați adeseori pentru proprietățile lor anti-cancerigene, însă acestea n-au fost evidențiate de studiile științifice realizate până acum. Din contră, o cercetare a arătat că fumătorii care au luat vitamina A erau mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer la plămâni decât cei care n-au luat suplimente.
Vitamina A este foarte importantă pentru vedere, însă cantitățile exagerate pot fi toxice și pot cauza multiple efecte secundare grave.
Citește restul articolului pe Fabuloase.ro