Salariații pot primi vouchere de vacanță cu o valoare de până la 6 salarii minime brute, pe care le vor folosi pentru vacanțe în Romania. Cum salariul minim va crește la 1.050 lei de la 1 iulie, voucherele de concediu acordate nominal pot ajunge la 6.300 lei.
De asemenea, toate primele de vacanță care se vor acorda în sistemul de stat, începând cu 1 ianuarie 2016, vor fi exclusiv sub formă de vouchere de vacanță.
Totuși, efectele noii legi pentru vacanțele din 2015 sunt îndoielnice, în condițiile în care Ministerul de Finanţe a precizat că pentru anul 2015 niciun angajat din sistemul public nu va beneficia de aceste vouchere, iar angajatorii privați nu și-au bugetat prime de concediu care să țină cont de noile facilități.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) salută votul dat în Camera Deputaților, cameră decizională, pentru Ordonanța de Urgență de modificare a Legii voucherelor de vacanță și apreciază că aplicarea acesteia, încă din această vară, va aduce în industria turismului un plus de 400 de milioane de euro anual.
Oficialii din turism arată că impozitarea voucherelor de vacanță va fi similară celei tichetelor de masă, cu mult mai avantajoasă pentru angajator față de impozitarea pe salarii, ceea ce va determina angajatorii să ofere salariaților vouchere de vacanță și va aduce substanțiale economii companiilor de stat care acordă prime de vacanță.
Deputații au adoptat legea privind voucherele de vacanță
Salariații vor putea alege în mod liber agențiile de turism și unitățile hoteliere de la care să cumpere servicii turistice cu vouchere de vacanță. Acestea se vor emite atât în format hârtie, cât și în format electronic de către unități specializate și de către unități bancare.
"Deputații au înțeles că trebuie să susțină angajatorii cu capital de stat și capital privat să dea românilor posibilitatea de a petrece vacanțe de refacere în stațiuni și regiuni turistice românești, în vederea creșterii stării de sănătate a populației din România, dar și pentru susținerea industriei turismului românesc în condiții de fiscalizare completă. Este o lege din care nimeni nu pierde, toată lumea câștigă: salariați, angajatori, industria turismului și țara, în general. Apreciem în mod deosebit susținerea Guvernului pentru această lege!" a declarat Lucia Nora Morariu, prim-vicepreședinte ANAT, într-un comunicat de presă.
După votul din Camera Deputaților, Ordonanța de Urgență de modificare a Legii voucherelor de vacanță urmează să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Deputatul PNL Cristina Pocora a susţinut, la dezbaterile pe acest proiect, că Guvernul trebuia să pună în aplicare această ordonanţă de doi ani.
'Remarcăm că aproximativ două treimi din salariaţii români au salariul minim, deci nu îşi permit să facă o vacanţă, iar aceste vouchere erau aşteptate şi dorite, dar de doi ani ordonanţa nu a fost pusă în practică pentru că Victor Ponta nu a dorit acest lucru. Ordonanţa reprezintă o gură de oxigen pentru turismul românesc şi nici acest lucru nu îl interesează pe premierul României pentru că, dacă l-ar fi interesat, ar fi acordat aceste vouchere de când a apărut ordonanţa. Mai mult, prin adresa pe care ne-a trimis-o Ministerul de Finanţe la Comisia de muncă ni s-a spus foarte clar că pentru anul 2015 niciun angajat din sistemul public nu va beneficia de aceste vouchere', a încheiat Pocora.