„Testarea elevilor este un proiect ce ține de ministerul Sănătății pe care noi cei din ministerul Educației îl susținem cu toată forța, dar forța noastră este scăzută deorece sunt doar 113 medici școlari și 268 asistenți medicali care în momentul în care vorbim își desfășoară activitatea la DSP. Numărul medicilor școlari este 113 pentru 17.000 școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni, într-o declarație de presă.
”Nu avem competențe pentru testare și vaccinare în Ministerul Educației”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul Educației a anunțat că disponbilitatea de a se vaccina a cadrelor didactice este mare, factorul limitativ în procesul de imunizare fiind numărul insuficient doze de vaccin disponibile în România.
„Disponibilitatea de vaccinare în sistemul de învățământ va fi anunțată, cel mai târziu, la finalul acestei zilei. Până în momentul de față sunt 113.000 de angajați din sistemul de învățământ sunt programați și aproape 20.000 deja vaccinați. Printre cele nouă categorii de lucrători esențiali, personalul din învățământ este cel mai numeros cu privire la disponibilitatea de vaccinare.
Vreau să fie foarte clar acest lucru. Din păcate, factorul limitativ este numărul de doze de vaccin. Nu este vina cadrelor didactice și a angajaților din învățământ că nu vor să se vaccineze. Din informațiile pe care le am, disponibilitatea de vaccinare a crescut foarte mult pentru toate categoriile”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
O decizie privind începerea cursurilor școlare în format fizic, cu prezență în unitatea de învățământ, va fi anunțată marți, 2 februarie.
Ministrul Cîmpeanu spune că totul depinde de evoluția cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România: ”Factorul care condiționează decizia este evoluția epidemiologică, atât din perspectivă cantitativă a ratei de infectare, cât și din perspectivă calitativă, aceea a prezenței unei noi tulpini”.