Ministerul român de Externe spune că Alexey Grishaev a fost expluzat în baza faptului că „activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.
„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se mai arată în comunicatul oficial de la MAE.
Patru ţări europene au expulzat diplomaţi ruşi în cursul săptămânii trecute, şi anume Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania. Cele patru ţări au acţionat în semn de solidaritate cu Cehia, care a descoperit că agenţi ai spionajului militar rus au fost implicaţi în exploziile produse în toamna anului 2014 la depozitul de muniţii de la Vrbetice.
Praga a declarat persona non grata 18 diplomaţi ruşi şi s-a adresat partenerilor din NATO şi UE să arate solidaritate cu ea. Prin urmare, Slovacia a expulzat joi trei diplomaţi ruşi, iar Estonia şi Letonia câte unul de fiecare. Lituania a declarat persona non grata doi diplomaţi ruşi.
Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a ascunde activităţi de spionaj, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis. „În UE ar trebui să fie mai puţini spioni ruşi sub acoperire. Colegii noştri cehi au făcut lumină cu privire la activităţile fără precedent” ale spionilor ruşi, a insistat Landsbergis într-un comunicat publicat vineri.
Alte expulzări de diplomaţi ruşi nu sunt excluse în Europa
Moscova a răspuns prin acţiuni similare. Recent, Valeri Kuzmin a transmis o ameninţare voalată, insinuând că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o „aventură militară” alături de NATO. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a răspuns ambasadorului rus că „orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO”. „Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mişcările de trupe ruse la graniţele Ucrainei - n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3.