Acesta pare să fie doar începutul unei game de planete descoperite de noul telescop spațial al NASA. În plus, va putea vedea acele planete în detalii mult mai fine decât până acum, fiind singurul telescop care este capabil să caracterizeze atmosfera planetelor îndepărtate.
Deocamdată, oamenii de știință nu au putut spune compoziția atmosferei planetei. Însă, nu poate avea o atmosferă densă dominată de metan, de exemplu, asemănătoare cu cea de pe Titan, luna lui Saturn.
Cercetătorii speră să poată caracteriza mai bine atmosfera planetei îndepărtate în timp. Dar descoperirile arată că utilizarea JWST în studiul altor planete va duce la alte surprize în următoarele săptămâni și luni.
„Aceste prime rezultate ale unei planete stâncoase de dimensiunea Pământului deschid ușa către multe posibilități viitoare de a studia atmosferele unor astfel de corpuri din spațiu cu Webb”, a declarat Mark Clampin, directorul diviziei de astrofizică la sediul NASA din Washington.
„Webb ne aduce din ce în ce mai aproape de o nouă înțelegere a lumilor asemănătoare Pământului din afara Sistemului Solar, iar misiunea abia începe.”
Planeta poartă numele LHS 475 b și se află la 41 de ani lumină distanță în constelația Octans. Un indiciu al acesteia a fost observat pentru prima dată în datele de la NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite, sau TESS, dar telescopul Webb le-a și văzut și le-a confirmat rapid.
Sunt încă necunoscute multe despre această nouă „lume”. Dar observațiile timpurii au confirmat câteva detalii despre aceasta: are un diametru de 99% din cel al Pământului și este cu câteva sute de grade mai cald decât planeta noastră.
Astfel de planete mici, stâncoase, au rămas nedescoperite, deoarece dimensiunile lor mici necesită instrumente puternice pentru a le vedea. Noile descoperiri sugerează totuși că puterea crescută a telescopului Webb le va permite să fie văzute relativ ușor folosind noile tehnologii.
„Această confirmare a planetei evidențiază precizia instrumentelor misiunii”, a spus Kevin Stevenson de la Universitatea Johns Hopkins, care a ajutat la conducerea lucrării. „Și este doar prima dintre multele descoperiri pe care le va face.”