Dispozitivul folosit de atacatori păcălește telefoanele mobile și le face să se comporte ca și cum ar încerca să se conecteze la un dispozitiv obișnuit, precum o pereche de căști fără fir sau la un televizor. Doar că aceste cereri de conectare sunt fictive și vin în număr mare: practic, telefoanele atacate se comportă ca și cum ar încerca să se conecteze la alte 50 de dispozitive în fiecare secundă. În scurt timp, telefoanele se blochează și se închid.
Metroul este unul dintre locurile în care un astfel de atac poate avea cel mai mare impact. Mulți oameni, într-un spațiu restrâns, care au telefoanele pornite și, foarte important, au conectivitatea bluetooth pornită, pentru că ascultă muzică la căștile fără fir. Din momentul în care atacatorul pornește dispozitivul de bruiaj, în cel mult 30 de secunde, telefoanele vulnerabile din jur se blochează și se închid.
Preț de minute bune, posesorii telefoanelor nu pot trimite mesaje și nu pot lansa sau răspunde la apeluri, nici măcar la numărul de urgență.
"E o problemă, nu mi-ar plăcea nici în mod normal, mai ales într-o situație de urgență dacă am să sun pe cineva", spune o persoană.
"Ar putea să fie periculos în cazul în care apare o urgență și telefonul nu poate fi folosit, cu siguranță e o problemă", afirmă o alta.
"Dacă ținta este doar să perturbe activitatea unor telefoane, atunci este doar un teribilism și încet-încet o să fie suprimat. Mi-e greu să cred că face parte dintr-o schemă ceva mai amplă", este de părere un tânăr.
"Poate începe ca un teribilism și cei care vor să facă mai mult din chestia asta cred că or să dezvolte", spune, pe de altă parte, un bărbat.
Pentru moment, singurul mod de a ne apăra în fața atacatorilor este să închidem funcția Bluetooth a telefoanelor inteligente. Dar asta înseamnă și că nu vom putea utiliza căștile fără fir sau ceasurile inteligente. Până acum, niciun producător major de telefoane mobile nu a anunțat o rezolvare pentru această vulnerabilitate.