Călin Popescu-Tăriceanu i-a transmis unui oficial din Bundestagul german că România parcurge "o etapă deosebit de importantă în cadrul procesului de consolidare a statului de drept", prin asigurarea "independenţei Justiţiei, cu respectarea deopotrivă a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor".
Este important ca partenerii din UE să se informeze complet şi direct în legătură cu "motivele care justifică reformele din domeniul Justiţiei ;i al securităţii naţionale, a mai spus șeful Senatului într-o întâlnire cu Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene din Bundestagul german.
Comisia Europeană a transmis la sfârșitul lunii ianuarie că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din sistemul judiciar din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările aduse legilor justiţiei, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese.
Tăriceanu prezintă, însă, lucrurile exact pe dos: "Parlamentul are un rol semnificativ în corectarea derapajelor grave înregistrate în ultimul deceniu în aplicarea mecanismelor instituţionale în limitele definite de Constituţia României".
Preşedintele Senatului i-a comunicat demnitarului german că la realizarea reformei legislative în domeniul Justiţiei participă şi celelalte instituţii cuprinse în sistemul de "control şi echilibrare reciprocă" prevăzut de Constituţie.
"În demersurile de corectare a dezechilibrelor constatate, forţele politice iniţiatoare doresc să evite crearea altor dezechilibre, urmând exemplul statelor cu experienţă democratică, cu scopul de a garanta ancorarea pe baze cât mai solide a viitorului democratic al ţării", spune liderul din coaliția de guvernare.
La întrevedere a participat şi ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt.