Investigația in rem presupune faptul că anchetatorii au indicii că s-ar fi comis infracțiunile respective, dar nu au formulat încă acuzații la adresa autorilor faptelor.
Dosarul i-ar viza pe fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), și pe senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu, potrivit surselor G4media.ro.
În schimb, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi vizat de acuzația de abuz în serviciu. El ar fi refuzat vreme de doi ani și jumătate să pună în aplicare o decizie a Justiției.
Este vorba despre faptul că senatorul Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.
Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.
De altfel, în martie 2017, la 2 ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.
Cu toate că se împlinesc 5 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a Înaltei Curți, Cristian Marciu este și acum senator PSD
Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis pe 4 feb 2019 să trimită solicitarea Agenției Naționale de Intergritate Comisiei juridice a Senatului.
”Până la data încetării mandatului meu nu se primise niciun răspuns”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru G4Media.ro.