TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS. În rubrica de carte a Realităţii TV, BOOKFACE, au apărut destule titluri cu şi despre politicieni. Era inevitabil într-un an electoral. Am alcătuit o listă de recenzii mai mult sau mai puţin negative, ca să fiţi pregătiţi:
Klaus Iohannis - Pas cu pas. O carte electorală ratată. Poveşti cu evoluţia politică a personajului, la Sibiu şi apoi spre Bucureşti. Dar un text are regulile lui, măcar o construcţie clară, ce să mai vorbim de diverse tehnici de captare a cititorului, nu comerciale, ci captare chiar serioasă, cum se pretinde politicianul nostru. Cartea rămîne un album cu poze între care s-a băgat nişte text. Nu e deloc un lucru bine făcut:
AICI GĂSIŢI TOATE CĂRŢILE PREZENTATE ÎN RUBRICA BOOKFACE
George Bush - Momente de decizie. Plictiseală propagandistică, sigur. Dar cartea începe în forţă cu o confesiune: cum a ajuns la alcoolism şi cum a scăpat! Deci puteţi lua cartea de la stand, vă prefaceţi obosiţi, vă aşezaţi puţin pe o scară şi citiţi din primul capitol. Pentru amuzament, puteţi citi şi paginile cu celebra pentru noi călătorie în România şi cu momentul curcubeului:
Mihail Gorbaciov - Amintiri. Un exemplu de cum te poţi chinui să explici fără să ştii cum să explici. Autorul vrea să prindă în text germenii prăbuşirii URSS, vrea să-şi explice ascensiunea. Unele îi ies, altele nu. Cel mai bine îi reuşesc loviturile la adresa lui Elţîn:
Joachim Gauck - Iarnă-n vară, primăvară-n toamnă. Preşedintele Germaniei ştie să scrie, e un retorician bun, povesteşte momente interesante (despre cum nu l-a prea vrut Merkel preşedinte, de exemplu). Deci se citeşte mai uşor decît memoriile obişnuite de politicieni. Vorba aia, dacă nu prea ai conţinut într-o carte, măcar să ai ceva forţă stilistică:
Ion Iliescu - Destinul unui om de stânga. Amintiri. Evident, ne aşteptam la un kilogram de plictiseală. Însă prima parte a cărţii are dezvăluiri şocante despre o copilărie plină de lipsuri, umbrită de chinuirea părinţilor de către Siguranţă. Stilul sec al relatării amplifică efectul: e lipit un moment important precum eliberarea din închisoare a tatălui cu luxarea umărului la tăiatul porcului. Efectul de autenticitate e obţinut. După prima sută de pagini însă, putem realiza că Iliescu n-are de gînd încă să spună tot şi sucombă în relatări lemnoase despre un destin din care lipsesc exact explicaţii cheie, observaţii ascuţite:
Bogdan Teodorescu - Cinci milenii de manipulare. O carte mai veche, nu ştiu dacă o mai aduc editorii pe la tîrg. Dar un autor extrem de actual, unul din oamenii cheie din echipa de campanie electorală a lui Victor Ponta. Din carte îţi dai mai bine seama unde e greşeala: lui Teodorescu totul îi pare o manipulare, oamenii sînt nişte turme care acţionează după stimuli primitivi. O fi adevărat, dar în această toamnă "turmele" l-au făcut praf pe el şi pe candidatul său: