Târgul se desfășoară până duminică, iar țara invitată la Gaudeamus 2016 este China.
Gaudeamus aduce, la final de an, atât reduceri considerabile ale prețurilor cărților, cât și cele mai noi titluri pregătite de edituri
Ficțiunea și non-ficțiunea sunt la loc de cinste la târgul de carte din București.
* Spre exemplu, Curtea Veche Publishing anunță o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, ce va avea loc în prezența principelui Radu. Miercuri, de la ora 18,00, vor fi prezentate volumele "Ana Regina. Acasă pentru totdeauna" de Alexandru Muraru, "Mihai I al României", un volum pentru tineri, semnat de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, și Calendarul Regal 2017 — o colecție de fotografii ce îl surprinde pe regele Mihai în diverse perioade ale vieții.
Tot Curtea Veche prezintă la târg "Luarea Ismailului" de Mihail Șișkin — unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de literatura rusă, autorul volumului "Scrisorar". Lansarea va avea loc sâmbătă, la standul editurii.
* Editura Humanitas aduce la Gaudeamus 36 de evenimente, lansări de carte și audiobook, prezentări de film și sesiuni de autografe, peste 1.000 de titluri, întâlniri cu autori, jurnaliști, regizori, actori.
Printre cei prezenți la lansările Humanitas se numără Cristian Mungiu și Radu Jude. Cristian Mungiu va lansa joi DVD-ul cu cel mai nou film pe care îl semnează — "Bacalaureat" și scenariul acestei producții, iar Radu Jude va participa sâmbătă la evenimentul dedicat apariției unei noi ediții a cărții "Inimi cicatrizate", de Max Blecher. De altfel, filmul lui Jude, "Inimi cicatrizate", adaptare după opera lui Blecher — are premiera vineri în cinematografele românești.
Printre noile titluri ce vor fi prezentate de Humanitas la târg se numără: "Amintiri din rai", de Emil Brumaru, "Povestiri fantastice", de Ana Blandiana, "Am ales România. Povestea mea", de Clotilde Armand, "Inocenții", de Ioana Pârvulescu, și "Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)", de Radu Paraschivescu.
De asemenea, Humanitas dedică, sâmbătă, un eveniment scriitorului Bob Dylan — câștigătorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură. Humanitas Multimedia lansează audiobook-uri la Gaudeamus. Două dintre acestea sunt "Micul prinț" — în lectura Oanei Pellea și "Pardon, scuzați, bonsoir", în lectura lui Andrei Pleșu.
* Noi titluri Polirom semnate de câțiva dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani — Varujan Vosganian ("Copiii războiului"), Marius Oprea ("Turma păstorului mut"), Radu Pavel Gheo ("Disco Titanic"), Vasile Ernu ("Bandiții"), Matei Florian ("Cexina Catapuxina") — vor fi lansate la standul editurii.
De asemenea, cele mai noi volume apărute în colecția "Biblioteca Polirom", dedicată traducerilor din literatura universală, vor fi lansate în cadrul târgului. Printre aceste cărți se numără: "Dragoste la 17,50 $", de Charles Bukowski, "Scrisori către Vera", de Vladimir Nabokov, și "Meseria de romancier", de Haruki Murakami.
Editura anunță că practică, la Gaudeamus 2016, reduceri între 20% și 30%.
* Editura Vellant aduce la Gaudeamus, printre altele, numărul 2 al revistei de proză scurtă Iocan, antologia "Cum iubim", ce reunește texte aparținând unui număr de 32 de autori de la Pascal Bruckner și Andrew Solomon la Nora Iuga și Octavian Soviany, dar și volumul "În Orașul Bucurville" de Carmen Tiderle.
* Editura Nemira vine la Gaudeamus cu o provocare inedită — campania "Nemira 25 — Capsula timpului. Tu cum vezi lumea peste 25 de ani?". Aceasta este o campanie de imagine care marchează încheierea anului aniversar "Nemira 25'' și își propune să provoace discuții despre cărți mulți ani de acum înainte, se arată pe site-ul editurii.
Campania se desfășoară în perioada 16 — 20 noiembrie la standul editurii. Cititorii Nemira sunt invitați să facă previziuni despre cum va arăta lumea peste 25 de ani. Potrivit reprezentanților Nemira, "răspunsurile vor fi introduse într-o capsulă ce va fi sigilată și deschisă peste exact 25 de ani, pe 16 noiembrie 2041". Câștigătorul marelui premiu va fi cel ale cărui previziuni se potrivesc cel mai bine cu realitatea din momentul respectiv. Fiecare participant la campanie va fi recompensat cu o carte cadou, mai arată reprezentanții Nemira.
De asemenea, Nemira lansează, la Gaudeamus, o colecție dedicată poeziei, numită "Vorpal" și coordonată de Svetlana Cârstean.
Târgul Gaudeamus se desfășoară timp de cinci zile și cuprinde, pe lângă lansări de carte, recitaluri de muzică, evenimente create special pentru copii, dezbatere pe teme de istorie recentă și ceremonii de premiere.
Vineri, un juriu format din Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu și Radu Vancu va decerna premiul PEN România, la sala Cupola din cadrul Târgului Gaudeamus.
La standul Chinei, vor fi prezentate peste 2.000 de titluri, 3.000 de exemplare, în limbile engleză, română, chineză, pentru ca un număr cât mai mare de cititori români să se apropie de această țară.
Gaudeamus 2016 va reuni peste 300 de expozanți — edituri românești cu tradiție, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație, cărora li se adaugă numeroși participanți în premieră. Aceștia propun publicului peste 850 de evenimente editoriale și profesionale, record în istoria târgului, care se vor desfășura la standurile expozanților.
Președintele de onoare al ediției este profesor universitar doctor Liviu Papadima, prorectorul Universității din București.
Și în acest an va fi organizată o tombolă, derulată pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, care va avea în acest an câteva premii extrem de atractive, și vor fi acordate Premiile Gaudeamus 2016, care vor fi decernate duminică, 20 noiembrie, la ora 17,00.
Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10,00 și 20,00. Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui, totodată, și suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca și la edițiile precedente, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, alți profesioniști din domeniile editorial-educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, grupurile organizate.
În cei peste 20 de ani, Gaudeamus, eveniment organizat de Radio România, numără 96 de târguri în întreaga țară, peste 2.600.000 de vizitatori și circa 10.500 de manifestări desfășurate în acest cadru.
Sursa: agerpres.ro