În popor, Tamarillo se mai numește copac de tomate, întrucât fructele sale într-adevăr seamănă cu roşiile
Tamarillo a devenit deosebit de popular în perioada celui de al Doilea Război Mondial. În această perioadă s-au oprit livrările multor fructe exotice (citrice, ananas, banane), iar pentru creşterea lor în Noua Zeelandă erau necesare investiţii suplimentare. Atunci şi-au amintit de copacul de tomate, care era nepretenţios şi în acelaş timp avea o serie de proprietăţi valoroase, şi anume, un conţinut relativ mare de vitamina C.
Astfel, a început creşterea lor în cantitaţi mari în Noua Zeelandă, iar astăzi au devenit cei mai mari exportatori, după Columbia şi Ecuador.
Tamarillo este un arbore cu o creştere rapidă, care ajunge până la 5 metri. Producţia maximă este atinsă după patru ani, cu o medie a duratei de viaţă de 12 ani.
Fructul este de o formă ovală şi cu o lungime aproximativ de 4 – 10 centimetri. Culoarea variază de la galben şi portocaliu la roşu şi cel mai des purpuriu. Uneori ele au dungi negre longitudinale. Fructele roşii sunt mai acre, iar cele galbene şi oranje sunt mai dulcii.
Fructele sunt foarte bogate în vitamine şi fier, au un nivel scăzut de calorii (doar aproximativ 40 de calorii la un fruct). Conţine vitaminele C şi A, de asemeni calciu, magneziu şi fier.