Analizele medicale preliminare au arătat că femeia are Ebola, dar rezultatele definitive sunt aşteptate astăzi.
Din februarie până zilele trecute, asistenta în vârstă de 37 de ani a lucrat în Sierra Leone ca voluntară a organizaţiei umanitare Emergency.
Epidemia din vestul Africii, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, a izbucnit în decembrie 2013. Peste 11 mii de persoane au murit de Ebola în ultimul an şi jumătate.
Sâmbăta trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa că epidemia de Ebola s-a încheiat în Liberia.
OMS a făcut acest anunț în contextul în care au trecut 42 de zile de la ultimul caz confirmat de analizele de laborator, ultima persoană care a murit din această cauză fiind înhumată la 28 martie. Până la 9 mai, a trecut un interval de timp de două ori mai mare decât perioada de incubație a bolii, care este de 21 de zile, și nu s-a depistat niciun nou caz de contaminare cu Ebola, scrie Agerpres.
Perioada de vârf a epidemiei — cea mai gravă de la identificarea acestui virus în 1976 — a fost în august-septembrie 2014, când s-au contabilizat "300-400 de noi cazuri pe săptămână".
Totodată, OMS a atras atenția că este nevoie de vigilență în continuare întrucât epidemia nu a fost stinsă încă Sierra Leone și Guineea, țări vecine cu Liberia, unde numărul de îmbolnăviri este într-un considerabil regres.
Actuala epidemie de Ebola a început în decembrie 2013, în Guineea, și s-a manifestat mai ales în cele trei state africane menționate, unde s-au identificat mai bine de 26.500 de îmbolnăviri.