Este scandal în Coaliție pe limitarea plăților cash! Liberalii au depus în Parlament un proiect prin care vor să modifice plafoanele din legea actuală, deși ele au fost convenite în Coaliție, după ce au anunțat că s-au răzgândit și nu mai susțin proiectul. Ieri, premierul a obținut din partea băncilor promisiunea că nu vor majora comisioanele.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că s-a ajuns la un acord cu aceştia, astfel încât comisioanele bancare să nu crească în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.
Acordul a fost convenit în urma discuțiilor de luni cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România şi cu cei ai Băncii Naţionale Române (BNR).
„Comisioanele bancare NU vor crește în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociația Română a Băncilor și cu reprezentanții celor mai importante bănci din România, dar și cu cei ai BNR.
Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înțelese și le mulțumesc pentru deschiderea la dialog.
Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluții atât pentru oameni, cât și pentru economie”, a anunțat Marcel Ciolacu.
„România nu are o problemă economică. (...) Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea performanţei în administraţia publică. Ne-am asumat cu fermitate aceste obiective şi le vom atinge prin aplicarea pachetului de măsuri economice”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
De ce s-a luat această măsură
Cash-ul facilitează evaziunea și este mai scump pentru societate, a declarat Bogdan Chirițoiu. Șeful Consiliului Concurenței a spus că plățile în numerar sunt mai greu de urmărit, motiv pentru care oamenii pot să încalce legea cu ușurință și sunt foarte greu de prins.
Evazioniștii scapă liniștiți în timp ce oamenii de rând au de suferit din cauza cheltuielilor statului. Ca aceste costuri să fie reduse, trebuie reduse plățile cash, spune Chirițoiu. De asemenea, plățile cash presupun costuri crescute, fiind necesare bancomate, aparate sau pază. Mai mult, Bogdan Chirițoiu a mai spus că o astfel de schimbare este inevitabilă în România având în vedere că în majoritatea țărilor din UE aproape nu se mai fac astfel de plăți.