Autorităţile sanitare americane au anunţat, vineri, că anchetează 109 cazuri de hepatită de origine necunoscută înregistrate la copii din SUA, dintre care cinci soldate cu deces, transmit AFP şi Reuters.
Aceste cazuri de inflamaţie a ficatului au fost detectate în 25 de state şi teritorii americane, iar copiii afectaţi au o vârstă medie de numai doi ani, a precizat un responsabil al Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), potrivit CNN.
Alte peste 200 de cazuri au fost înregistrate în afara SUA, mai ales în Europa, a precizat un alt responsabil.
CDC a precizat că în SUA cazurile au survenit în ultimele şapte luni şi 14% dintre copiii afectaţi au avut nevoie de un transplant.
„Ştim că această ştire poate fi alarmantă, mai ales pentru părinţii de copii mici, dar este important să amintim că aceste hepatite severe sunt rare”, a declarat directorul adjunct al CDC pentru boli infecţioase, Jay Butler.
Deşi 90% dintre copiii afectaţi au necesitat internare, în majoritatea cazurilor aceştia s-au vindecat.
CDC a anunțat că infectarea cu SARS-CoV-2 nu a fost exclusă ca o potenţială cauză a acestui tip de hepatită.
Una din cauzele hepatitei misterioase luată în calcul de CDC este cea a adenovirusului, un tip de virus destul de comun, dar despre care nu se ştia până acum că poate provoca hepatită la copii sănătoşi. Astfel s-a confirmat că peste jumătate dintre copiii afectaţi din SUA au fost testaţi pozitiv pentru adenovirusul „tip 41”.
Copiii afectaţi , fiind foarte mici, nu au fost, în cea mai mare parte, eligibili pentru a fi vaccinaţi anti-Covid-19, însă „vaccinarea împotriva Covid-19 nu a fost cauza” bolii, arată CDC, acuzând o dezinformare prin mai mutle speculații apărute în spațiul public.