”La ordinul preşedintelui Biden, forţele militare ale Statelor Unite au efectuat atacuri aeriene defensive de precizie împotriva unor instalaţii utilizate de miliţii sprijinite de Iran în regiunea de la frontiera dintre Irak şi Siria”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Atacurile au avut ca ținte centre operaţionale şi depozite de arme situate în două locaţii din Siria şi o locaţie din Irak.
”Ţintele au fost selecţionate, deoarece aceste instalaţii sunt utilizate de miliţii susţinute de Iran care sunt implicate în atacuri cu aeronave fără pilot (UAV, drone) împotriva personalului şi instalaţiilor americane din Irak”, a adăugat acesta.
Luni, coaliția paramilitară proiraniană Hashd al-Shaabi în Irak a confirmat că loviturile aeriene întreprinse de aviaţia americană au ucis ”o mână” de luptători, amenințând că îşi va ”răzbuna martirii”.
”Noi am spus deja că nu vom rămâne tăcuţi în faţa prezenţei forţelor de ocupaţie americane care merge împotriva Constituţiei noastre şi a votului deputaţilor (...) Vom răzbuna sângele martirilor noştri”, a declarat coaliţia paramilitară, care grupează ansamblul forţelor pro-Iran din Irak, dintre care unele facţiuni acţionează uneori în afara cadrului Hashd.
Conform unor facţiuni pro-Iran membre ale Hashd, raidurile americane au vizat ţinte din regiunea Al-Qaim, în provincia Al-Anbar, în vestul Irakului, aproape de frontiera cu Siria. Potrivit uneia din facţiunile membre ale Hashd, patru luptători au fost ucişi.
În Siria, cel puţin cinci combatanţi irakieni pro-Iran au fost omorâţi şi mai mulţi alţii răniţi în aceste raiduri, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). Agenția oficială siriană Sana a transmis că în atacuri a murit și un copil.
A fost a doua operaţiune a SUA de acest fel desfăşurată împotriva unor miliţii pro-iraniene din Siria de când preşedintele Joe Biden a preluat mandatul, în ianuarie. În februarie, o lovitură în estul țării a ucis peste 20 de luptători.
În ultimele luni, interesele americane din Irak au fost ţinta unor atacuri repetate. Statele Unite acuză în mod sistematic că facţiunile pro-Iran sunt responsabile. De la începutul anului, peste 40 de atacuri au vizat interesele Statelor Unite în ţară, unde 2.500 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în cadrul unei coaliţii internaţionale pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, potrivit Agerpres.