De regulă, medicii specialişti în bolile de ficat ştiu că păpădia are o influenţă cât se poate de benefică asupra ficatului. Tulpinile proaspete, din care se consumă câte 5-6 pe zi, în stare crudă, ajută rapid în hepatită cronică. În icter şi în afecţiunile splenice, păpădia se foloseşte, de asemenea, cu succes, scrie frunza-verde.ro.
Persoanele bolnăvicioase, care se simt obosiţi, ar trebui să facă o cură de 14 zile cu tulpini proaspete de păpădie. Aceste tulpini ajută la creşterea poftei de mâncare, îmbunătăţesc sucul gastric şi curată stomacul de tot felul de substanţe care se elimina greu. Tijele proaspete pot dizolvă fără dureri calculii biliari, stimulând activitatea hepatică şi biliară.
Pe lângă săruri minerale, păpădia conţine substanţe curative şi de sinteză foarte importante pentru înlăturarea tulburărilor de metabolism. Datorită efectului sau depurativ, ajută în artrită şi reumatism; inflamatiile ganglionilor se retrag, dacă se ţine până la sfârşit cură de 3-4 săptămâni, cu tulpini proaspete.
Rădăcinile mâncate crude, la fel că şi cele uscate din care se prepară ceai, au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific şi diuretic, precum şi stimulant. Ele fac sângele foarte fluid, fiind considerate un mijloc excelent contra sangeului îngroşat. Pentru prepararea ceaiului, se pun peste noapte 1-2 linguriţe (cu vârf) de rădăcini într-un litru de apă rece, se încălzeşte a două zi până începe să fiarbă şi se filtrează. Această cantitate se bea, înghiţitură cu înghiţitură, cu o ora înainte şi o ora după micul dejun.
Plantă mai este recomandată că remediu în toate bolile unde există un dezechilibru glandular. Astfel, ceaiul de păpădie este indicat în cazurile de obezitate, în boli de ficat (mărind secreţia biliară), în normalizarea circulaţiei sângelui şi pentru mărirea poftei de mâncare. Preparatele din păpădie au efect benefic în tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficienţei cardiace, aterosclerozei, gutei şi reumatismului. De menţionat că, în hipertensiune şi boli cardiace, în special în faza decompensată, administrarea remediilor din păpădie necesită o atentă supraveghere medicală şi se face numai cu acordul şi sub îndrumarea medicului curant.
Este folosită cu succes în multe cazuri de gastrite hipoacide şi dispepsii, precum şi în tratarea dischineziei biliare şi pentru prevenirea formării calculilor biliari. Efectul diuretic este exploatat şi în cazul calculilor renali sau uretrali, prin mărirea fluxului de urină urmărindu-se eliminarea acestora din căile urinare. Prin diureza pe care o produce, păpădia face că toxinele din corp să se elimine şi ajută indirect în tratarea eczemelor şi altor boli de piele.
Datorită conţinutului de vitamine A şi C, păpădia mai este menţionată şi că un posibil agent antioxidant şi anticancerigen.
Departamentul de Chimie şi Biochimie al Universităţii Ontario a demonstrat că extractul din rădăcina de păpădie poate induce eficient apoptoza (moartea programată) în celulele melanomului.
În studiul iniţial reacţia chimică creată de extractul de păpădie a forţat celulele canceroase să ineapa să se dezintegreze în primele 48 de ore de la tratament şi nu au fost afectate celule sănătoase. Cercetătorii au observat că tratamentul continuu cu extract din rădăcina de păpădie în doze mici a fost eficient pentru a elimina cele mai multe celule canceroase.