Inițiativa ministerului vine în contextul unor presiuni vechi ce durează de mai mulți ani ale Comisiei Europene asupra României, fie pentru recuperarea integrală a ajutorului de stat primit de CFR Marfă cu ocazia privatizării și considerat ilegal de către Bruxelles, fie pentru lichidarea benevolă a companiei de stat, scrie Club Feroviar.
Când vine vorba de argumentele privind înființarea companiei, Ministerul Transporturilor reia o motivație diversă, la care tot a făcut apel în ultimii ani și care include războiul din Ucraina, mobilitatea militară sau nevoia de decarbonizare a transporturilor. Argumentul menținerii în viață a CFR Marfă pe motiv de importanță militară a acestei companii a fost prezentat în trecut Comisiei Europene, care însă nu prea s-a lăsat impresionată.
Acum Ministerul Transprturilor spune că:
„Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2023 au relevat nevoia statului român de a se putea baza pe existența unei societăți de transport feroviar de marfă ce va putea realiza următoarele tipuri de transporturi:
transportul de trupe, echipamente, utilaje, armament, în caz de mobilizare a forțelor armate ale României și ale partenerilor strategici;
transportul de ajutor umanitar pentru zonele afectate de conflicte armate, pentru asigurarea cooperării internaționale;
transportul de cereale, materii prime și combustibil, pentru evitarea unei crize alimentare sau energetice.
Totodată, Mobilitatea Militară reprezintă un element nou introdus de către Comisia Europeană pentru perioada de programare 2021 – 2027, acesta fiind inclus și în Regulamentul privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei 2021 – 2027 (CEF 2.0).
Cum arată limuzina rusească pe care Vladimir Putin i-a făcut-o cadou lui Kim Jong Un
Societatea va avea obligația legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăților de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situații de criză. Însuși termenul de „criză” relevă urgența ce caracterizează necesitatea asigurării unor astfel de servicii de transport, care, în situația imposibilității de a le prelua sau refuzului din partea celorlalte companii private de transport, ar genera întârzieri ce pot afecta siguranța națională și a partenerilor externi”.
Societatea va desfășura activități:
de interes strategic – ținând cont de parteneriatele României rezultate din obligațiile sale internaționale și de nevoia de acoperire a transportului de marfă în situații de criză;
comercial – fiind o societate cu capital de stat, finanțată din surse proprii, ce va realiza transporturile feroviare de marfă, venind în completarea cerințelor pieței de transport feroviar.
Cum ne pot spiona dispozitivele inteligente din propria casă? Prețul ascuns al confortului