Sorin Oprescu a fost eliberat din închisoare, în schimbul unei cauțiuni de 5.000 de euro.
„Nu vreau să mor, pentru că dacă aș ajunge în România, toate căile de atac vor fi aprobate post-mortem. Nu vreau să mor. Eu vreau să trăiesc măcar până în momentul în care pot să demonstrez că nu sunt vinovat şi nu am făcut altceva decât să plătesc din punct de vedere politic anii 2015 şi zăpăceala furibundă încât să dispară tot ce înseamnă clasa politică la momentul respectiv. Este o modalitate pe care eu nu o să o pot să o înțeleg, este o modalitate nemernică să poţi să acuzi oamenii de lucruri pe care nu le-au făcut.
Vreau să-mi petrec liniștit zilele pe care le mai am. Când a venit Poliția din Grecia, eram acasă, în apartamentul din Grecia. Am fost șocat, pentru că nu am fugit, nu m-am ascuns. Pentru ce să fug? Am trăit cu speranța că se dorește să se afle adevărul. S-a vrut altceva, cu tot felul de regii, cu copy – paste făcut după textul făcut de Camelia Bogdan.
Eu trăiam cu impresia că o să mi se facă dreptate. Mulțumesc sincer judecătorilor greci că s-au aplecat pe cazul asta și așteaptă o serie întreagă de lămuriri. Din punct de vedere psihic am rămas același. Am cinci nepoți. Nu am de gând să plec până când nu o să rămână așa cum spun judecătorii români. Eu sper să mi se facă dreptate”, a spus Sorin Oprescu, miercuri seara, la un post TV.
Fostul primar a spus în fața instanței a fost condamnat politic și că nu a avut parte de o judecată dreaptă.
„Fiindcă am participat şi am câştigat cursa pentru primar general, în urmă cu 15 ani, ca independent şi nu ca membru de partid, nu am avut stăpân, domnule preşedinte, şi ceea ce am făcut am făcut pentru neamul meu şi fără să ţin seama, cu ghilimelele de rigoare, de rugăminţile politice. Am refuzat, domnule preşedinte, o serie de relaţii (...) Plătesc acum această nesupunere pe care toată viaţa mea am considerat-o că nu poţi face ceva bun pentru oameni stând în genunchi.
Dacă dumneavoastră şi onorata mă veţi trimite înapoi, voi fi încarcerat, după care toată lumea se va mira de ce sunt refuzate toate căile de atac pe care le mai am la dispoziţie. Sunt condamnat la 10 ani de zile puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în faţa completului de judecată următorul lucru: după ce am fost prins de procuratură cu banii de mită a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus, citez, dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă. În acel moment a apărut denunţul, pentru acest lucru primesc 10 ani de zile de puşcărie.
Eu vreau să vă prezint respectuos, să vă spun că în cazul în care dvs. veţi hotărî să mă trimiteţi în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac... probabil că vor fi aprobate post-mortem”, a afirmat Sorin Oprescu, în fața instanței, potrivit unor înregistrări apărute în presă.
Fostul edil-șef al Capitalei a plecat din țară prin Vama Giurgiu, la sfârșitul lunii aprilie, cu două săptămâni înainte de condamnare.
Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie. În prima instanță, primise 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.
Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București după mai bine de 6 ani de procese, dosarul trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015.
Astfel, Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, 6 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor. După contopirea pedepselor, instanța aplică pedeapsa închisorii cea mai grea - 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca fostul primar al Capitalei să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare. Din această pedeapsă va fi dedusă perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 6.IX.2015 la data de 14.I.2016, inclusiv.