Este oficial: cele 15 spitale CFR nu mai sunt în subordinea Ministerului Transporturilor. Deputaţii au aprobat, în şedinţa de plen de marţi, transferul a 15 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie.
LISTA CELOR 15 SPITALE CFR, TRANSFERATE DE LA MINISTERUL LUI GRINDEANU
Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 1 Witting Bucureşti
Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 Bucureşti
Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi
Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca
Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara
Spitalul General Căi Ferate Ploieşti
Spitalul General Căi Ferate Galaţi
Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa
Spitalul General Căi Ferate Braşov
Spitalul General Căi Ferate Paşcani
Spitalul General Căi Ferate Simeria
Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea
Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova
Spitalul General Căi Ferate Sibiu
Spitalul General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin
Tunul imobiliar al spitalelor CFR. Aproximativ 5.000 de angajați riscă să rămână în aer! Apel disperat către Avocatul Poporului
Potrivit OUG inițiate de Ministerul Transporturilor, cele 15 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii sunt transferate în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română, autorităţile administraţiei publice locale şi universităţile de medicină şi farmacie acreditate şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, denumite entităţi, la cererea acestora.
Potrivit unui amendament, după transferul prevăzut în proiectul de lege se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităţilor sanitare din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, relatează agerpres.ro.
Un criteriu nou pe care trebuie să îl îndeplinească unităţile sanitare, conform unui alt amendament, este cel referitor la "proiect/program de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de sănătate şi de creştere a calităţii serviciului medical, inclusiv un plan de investiţii şi de dezvoltare a tipurilor de servicii medicale oferite".
USR a criticat transferul celor 15 spitale de la Transporturi iar AUR s-a opus
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 41/2023 privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, aşa cum sunt reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a fost adoptat de Senat pe 26 iunie 2023. Camera Deputaţilor este for decizional. Astfel că legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Camerei Deputaților, transferul de la Transporturi al rețelei sanitare a fost votat de 231 de deputați, din majoritatea coaliției de guvernare - PSD, PNL, Minorități naționale, alături de USR și UDMR. Deputații AUR, alături de alți 14 deputați neafiliați au votat, marți, împotriva transferului spitalelor, în timp ce 2 deputați s-au abținut de la votul din plen, un liberal și un altul plecat de la USR și înscris în partidul lui Dacian Cioloș - Reper.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat, în plen, că modul în care se face această trecere de la Ministerul Transporturilor la alte entităţi arată că intenţiile majorităţii parlamentare nu au legătură cu interesul pacienţilor.
"Spitalul Witting era mult mai eficient şi mai deschis pentru pacienţi dacă ar fi rămas la ASSMB. (...) Spitalul Witting a fost trecut fără acordul pacienţilor, fără acordul personalului medico-sanitar în administrarea Ministerului Apărării, ceea ce înseamnă blocarea accesului majorităţii pacienţilor la un spital foarte bun. Deci o idee bună, în sine, este aplicată prost de acea comisie interministerială", a susţinut Ungureanu, citat de agerpres.ro.
„Cadrele medicale de la Spitalul Witting nu doresc să lucreze la MApN. Cadrele medicale de la multe spitale făcute în momentul ăsta pentru domeniul feroviar, pentru transporturi, vor pleca din ţară. Opriţi nebunia asta, domnule ministru Grindeanu, până nu e prea târziu! Şi aşa avem o deficienţă majoră de cadre medicale", a afirmat și George Simion.
Sorin Grindeanu, în urmă cu o lună: E greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale. Au fost subfinanțate după Revoluție
Sorin Grindeanu declara în urmă cu o lună, după protestul celor peste 4.000 de angajați din spitalele CFR, că „e greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. (...) 15 spitale. (...) Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de \"89. Eu sunt ministru la Transporturi, nu sunt ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății este Rafila. N-a spus nimeni că desfiinţează spitale. (...) Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic”.
„De ce facem acest lucru? Trebuie o separare. Eu cred că în aceşti ani, şi nu doar cred, ştiu în aceşti ani de după Revoluţie acest sistem, cele 15 spitale, cred că a fost subfinanţat. (...) Această subfinanţare până la urmă se vede în actul medical. Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări şi la toate lucrurile care ţin de de o bună finanţare. Atunci eu cred că e o situaţie win-win în care, dacă se merge la autorităţile locale sau la universităţi de medicină, universităţi de profil şi se obţine o finanţare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorinţa noastră, nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi", declara ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu pe 6 noiembrie 2023, prezent la începerea lucrărilor pentu Centura Comarnicului, pe Varianta Ocolitoare Comarnic, județul Prahova.