„Este primul an în care structura subiectelor a fost asemănătoare cu a celor de la Evaluarea Pisa. Pentru nivelul de departajare, pentru note de 10, sunt subiecte mai dificile anul acesta. Este normal să fie așa, aceasta este gândirea unei evaluări corecte.
Apreciez ca fiind foarte bun rezultatul de anul acesta, în raport cu condițiile date. Sunt 467 de note de 10 la Limba Română, de zece ori mai puține decât anul trecut și 1439 de note de 10 la matematică, jumătate față de 2020. (...) Avem mai puține note sub 5 decât anul trecut. Este cel mai mare procent de promovare din ultimii 3 ani", a declarat ministrul Educației, marți, la un post TV, după afișarea rezultatelor de la examenele de Evaluare Națională de săptămâna trecută.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că este bine că sunt mai puține note maxime, pentru ca o „inflație a notelor de 10 nu face bine niciunui sistem de educație".
Ministrul Educației a mai adăugat că structura subiectelor a fost schimbată anul acesta pentru a fi eliminat subiectivismul, iar „notele de 9 au crescut semnificativ, în timp ce 10 a rămas pentru elite".
Potrivit unei centralizări publicată de Ministerul Educației, la Limba Română s-au obținut de zece ori mai puține note de 10 față de 2020, iar la matematică s-au obținut jumătate în comparație cu anul precedent.
Numărul mediilor de 10 obținue la Evaluarea Națională 2021 a scăzut spectaculos față de anul trecut. Dacă în 2020 au fost aproape 900 de medii maxime, anul acesta au fost 120 de medii de 10 la Evaluarea Națională. Pe de altă parte, promovabilitatea a crescut sensibil față de anul trecut.
Dintre cei 123.122 de elevi prezenți la Evaluarea Națională, 94.526 au obținut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând o rată de 76,80%, potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației, în ușoară creștere față de anul trecut, când rata de promovabilitate înregistrată a fost de 76,10%.
TOATE rezultatele de la EN 2021 AICI: Rezultate Evaluarea Națională 2021 - NOTELE elevilor AU FOST PUBLICATE - VEZI AICI rezultate complete pe JUDEȚE