Schimbările în rutina de somn ar putea creşte riscul bolilor de inimă şi diabet. Chiar şi modificări minore în programul de somn ar putea fi o problemă, aşa că dacă intenţionaţi să modificaţi ora pentru alarmă în această vacanţă, mai bine lăsaţi-o să se potrivească cu ora setată pe tot parcursul perioadei de lucru.
În studiul realizat de Universitatea din Pittsburgh, 447 bărbaţi şi femei au fost rugati sa poarte dispozitive de monitorizare a somnului şi să completeze chestionare cu privire la orele lor de somn şi obiceiurile alimentare. Rezultatele au aratat că aproape 85 % dintre participanţi au avut un punct de mijloc al somnului întârziat. La jumătatea ciclului somn, în zilele lor de odihnă, cei mai mulţi dintre ei dormeau în momentul când, în timpul săptămânii de lucru, ar fi trebuit să fie la birou.
Dar pe lângă asta, studiul a constatat ca cei care au de dormit mai mult în week-end, cauzând o neconcordanţă mai mare în programele lor de somn, au înregistrat un profil mai sarac de colesterol, o circumferinţă a taliei mai mare, un indice de masă corporala mai mare şi o rezistenţă mai mare la insulină decât cei care s-au trezit la aceeaşi oră în fiecare zi a săptămânii. Această legătură a persistat chiar şi atunci când alţi factori, inclusiv aportul de calorii şi de exerciţii fizice, s-au luat în calcul.
Mai multe pe descopera.ro.