Ministrul Sorin Grindeanu cere solidaritate între angajaţii de la Tarom cu salarii mari şi cei cu minim pe economie, în speranța de a opri conflictul de muncă declanșat deja de sindicaliștii de la compania de stat. Solicitarea șefului de la Transporturi vine doar cu o zi înainte de începerea grevei zilnice de 4 ore care va bulversa orarul curselor și va anula zeci de curse, în fiecare zi. Sindicaliști ide la TAROM au anunțat greva în urmă cu cinci zile, pe 18 august.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că la Tarom este nevoie de solidaritate din partea celor care au venituri mari cu cei care încă sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.
„Tarom poate fi salvat! Pentru asta este nevoie de îndeplinirea reformelor asumate şi de reducerea datoriilor. Trebuie găsite soluţii punctuale de conducerea TAROM în cadrul companiei! Solidaritate din partea celor care au venituri mari cu cei care încă sunt plătiţi cu salariul minim pe economie”, a transmis Sorin Grindeanu.
„Tarom nu se află într-o situaţie economică bună, din păcate. (...) Îmi doresc, şi nu doar eu, Guvernul României şi cred că orice român de bună credinţă, ca Taromul să nu intre într-un scenariu asemănător altor companii de transport aerian, scenariu nu tocmai fericit. Îmi doresc, în momentul în care ne-am angajat, totuşi, la un plan cu Comisia Europeană, un lucru pe care România şi l-a asumat pentru salvarea Taromului, să se intre pe acel făgaş. Un plan asumat, repet, un plan care dă o şansă companiei Tarom de a fi salvată.
Ştiu că există mulţi angajaţi, în special în teritoriu, ai Taromului care au nivelul de salariu minim pe economie şi mă aşteptam ca acolo, în primul rând, să se vină cu revendicări, nu revendicări pentru tot personalul, unii dintre ei având nivelul de salarizare asemănător cu nivelul de salarizare la companii care merg foarte bine economic”, a declarat Sorin Grindeanu.
Anunțul ministrului Sorin Grindeanu vine după negocierile din ultimele două luni și la câteva zile după ce sindicaliști ide la TAROM și-au anunțat acțiunea de protest pentru majorarea salariilor. Angajaţii vor protesta de două ori pe săptămână şi nu exclud şi o grevă generală, din cauza nemulţumirilor legate de salarii.
Sindicaliștii de la TAROM au anunțat că „începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04-07 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM. Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, 2 zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale".
Sindicaliştii din cadrul TAROM au reamintit că negocierile pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate au început pe 23 iunie 2022, iar termenul agreat de părţi pentru încheierea unui contract expiră în data de 23 august 2022. Negocierile s-au desfăşurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale, au mai precizat sindicaliștii.