Mindfulness este un proces psihologic prin care practicantul își focalizează atenția pe momentul prezent, stăpânindu-și emoțiile, proces care se poate dezvolta prin meditație sau alte metode. În Marea Britanie, mindfulness a fost introdus anul acesta într-un program pilot în câteva sute de școli.
"Stres și anxietate la copii este o dură și tristă realitate.
În Australia un copil din 7 are cel puțin un episod de Tulburare mintală pe an. Cauzele? probleme personale, goana după note bune, presiuni de la social media…
Mai mult de 50% din condițiile de sănătate mintale își iau rădăcinile înainte vârstei de 12 ani.
A introduce Mindfulness în programa scolară este o modalitate de a adresa această realitate și de a dezvolta abilitățile relaționale și de rezilienta la viitori adulți".
Ce este mindfulness?
Echilibrul sau plinatatea mintii traduc cel mai bine conceptul de mindfulness. Peste Ocean, programele de mindfulness pentru copii, organizate la scoala, sunt cunoscute.
Tehnica mindfulness-ului te invata cum sa castigi control asupra mintii si a emotiilor. Iar copiii invata prin aceste meditatii usoare cum sa-si calmeze corpul si mintea cu ajutorul respiratiei: fie ca sunt nervosi, suparati ori obositi.
Daca vrei sa stii ce este mindfulness-ul si de ce ar trebui sa-l inveti si pe copil, acest articol si recomandarile de carti de la final speram sa-ti fie de ajutor.
Crizele de plans la copii, acele tantrums, sunt provocate de faptul ca cel mic inca nu stie cum sa-si gestioneze emotiile si cum sa le exprime. Episoadele debuteaza pe la varsta de doi ani si se diminueaza in jurul varstei de 4 ani. Insa, chiar daca dispar, nu inseamna ca el a invatat sa-si gestioneze emotiile perfect. Nici noi, ca adulti, nu reusim acest lucru.
Astfel ca, atunci cand copilul creste sprijinul parintilor in gestionarea si intelegerea emotiilor, a gandurilor si a sentimentelor trebuie sa fie chiar mai puternic. Tehnica mindfulness pentru copii poate fi o solutie. Avantajul este ca, odata deprinsa, tehnica mindfulness ii va fi de ajutor toata viata.
Inainte sa-l inveti concret, incepe sa practici tu mindfulness. Vei vedea ca schimbarea ta se va vedea si asupra lui. Varsta indicata este de la 9-10 ani.
Atunci cand ai decis sa-l inveti pe copil mindfulness, alege o activitate care stii ca va rezona cu el. Ideea este sa-l faci sa fie atent, sa se linisteasca, dar intr-un mod care sa aiba sens pentru el.
Tehnicile mindfulness, bazate pe invataturile budiste, ii invata pe copii meditatie. Insa, nu vorbim despre meditatia clasica, pentru ca aceasta este foarte dificila pentru copii. Avantajul tehnicii mindfulness este ca o poti aplica in cotidianul tau, asupra oricarui lucru.
Poti aplica tehnica stafidei (aluna sau un alt fruct). Aceasta este unul dintre primii pasi pe care ii face si un adult care se initiaza in mindfulness.