Pare greu de crezut, dar în acest salon care nu are mai mult de patru metri pătraţi sunt internaţi trei copii, de care se ocupă mamele lor, 24 de ore din 24. Maria, diagnosticată cu tumoră renală, a venit acum două săptămâni la Marie Curie după ce a fost operată într-un spital din Italia.
"Alte condiţii, mai bune... În Italia era baia ataşată de salon, aveam toaletă, duş, chiuvetă", a spus mama Mariei.
În secţia de Oncopediatrie de la Spitalul Marie Curie, 77 de pacienţi, mame, medici şi asistente împart trei toalete. Fiecare copil ar trebui să stea în salon doar cu mama lui, aşa cum se întâmplă în alte ţări, dar în România este imposibil. În ţara noastră, rata de supravieţuire este de 70 la sută, mai mică cu zece procente decât media europeană.
"Există riscul să-şi transmită diverse afecţiuni de la unul la altul. O viroză de exemplu care poate să fie fatală pentru unui copil cu imunodeprimare", a precizat Cristian Scurtu, medic oncopediatru Spitalul Marie Curie.
Cruntă este şi soarta copiilor care trebuie internaţi în secţiile de terapie intensivă. Bebeluşii născuţi înainte de termen, de doar câteva sute de grame sau cu grave probleme de sănătate, nu au mari şanse în ţara noastră pentru că nu sunt nici măcar paturi de suficiente.
Cătălin Cîrstoveanu, şef secţie Terapie Intensivă Spitalul Marie Curie a afirmat că în ţara noastră sunt aproximativ 1.000 care trebuie operaţi. "România operează două, trei, patru sute", a spus acesta. Întrebat ce se întâmplă cu restul, răspunsul a fost unul dramatic: "sigur că mor".
De 10 ani, Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Marie Curie, le spune preşedinţilor, premierilor şi miniştrilor că ne mor copiii pentru că nu avem unde să-i tratăm pe toţi. A făcut chiar şi un plan pentru un nou spital care ar urma să aibă 13 etaje.
Guvernul promite că va construi prin parteneriat public-privat acest spital în curtea de la Marie Curie. Dacă lucrările vor fi începute în câteva luni, în trei ani, unitatea de 40 de mii de metri pătraţi va fi gata.