Florin Roșu a precizat că, în valul 4 al pandemiei, peste 95% dintre pacienți au nevoie de oxigenoterapie în doze mari.
”Spitalul mai are oxigen medicinal pentru tratamentul pacienților Covid-19 pentru 3 ore și jumătate. Am primit informări că undeva în jurul a 3 ore mașina cu oxigen va veni și va putea să aliumenteze stocatoarele și să schimbăm buteliile.
La Universitate, noi am învățat că pacienții trebuie tratați cu oxigen medicinal, filtrat încât să nu aibă impurități.
Meseria mea este de medic, specialitatea ATI, știu ce reprezintă un pacient care are nevoie de oxigen, știu nevoia spitalului. Luna trecută, peste 11 miliarde de lei vechi a fost factura la oxigen. Nu ne uităm din punctul acesta de vedere, pentru că pacienții trebuie îngrijiți.
Am primit o circulară în care ni se spunea să folosim oxigen tehnic. În momentul de față, domnul doctor Arafat este comandantul acțiunii, mă conformez directivelor pandemiei, dar pacienții se află pe primul plan.
Necesarul este mult depășit comparativ cu necesitățile, dar datoria noastră și a mea, ca manager, este și va rămâne îngrijirea corectă a pacienților, care impune oxigenoterapia. Nu vom face rabat de la acest deziderat”, a declarat managerul spitalului.
DSP Iași a emis un comunicat de presă prin care explică cum se poate rezolva criza apărută:
"Având în vedere informațiile apărute în mass-media cu privire la criza de oxigen de la nivelul unităților sanitare, facem precizarea că încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă. Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă.
Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate.
Pentru luni, întâi noiembrie, avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. Mulțumim conducerii Spitalului Județean Suceava și Domnilor Prefecți ai celor două județe, Iași și Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize.
O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic", se arată în comunicat.