Bilanțul celor care au reușit să părăsească Mariupol a fost făcută la ora locală 14.00 (12.00 GMT).
„Alte 2.000 de maşini aşteaptă la ieşirea din oraş”, a transmis consiliul municipal din Mariupol, fără a preciza câte persoane au putut fugi din localitate, unde condiţiile sunt catastrofale după mai multe zile de bombardamente şi asediu.
Vicepremierul ucrainean - Irina Vereșciuk a anunțat în schimb că ajutorul umanitar nu poate ajunge, cu alimente și medicamente și tot ce este necesar, în Mariupol.
Aproximativ 350.000 de oameni sunt încă blocați în Mariupol, iar majoritatea stau în subsoluri și în adăposturi în condiții inumane de două săptămâni.
"Rămâne o problemă uriașă cu Mariupol. Convoiul nostru umanitar nu poate ajunge de la Berdiansk la Mariupol. Iar acei 84 de km, pe care nu îi putem depăși pentru a patra zi, rămân încă în fața noastră", a Vereșciuk, potrivit Unian.net.
Luni, 160 vehicule au ieşit in oraş, potrivit aceleiaşi surse, semn că, după o serie de eşecuri în lipsa unei încetări a focului ruso-ucrainene, evacuările s-au accelerat, în vreme ce, în oraş, sute de mii de locuitori suferă de lipsă de apă şi alimente.
Bombardarea de către forţele ruse a unei maternităţi săptămâna trecută a provocat un val de proteste internaţionale.
Coridorul umanitar pe care se deplasează coloanele de vehicule leagă Mariupol de Zaporojie, via Berdiansk, pe o distanţă de circa 270 km.
Situat la circa 55 km de frontiera cu Rusia şi la 85 km de fieful separatist Doneţk, Mariupol este cel mai mare oraş din Donbas aflat încă în mâinile Kievului.
Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş portuar de 450.000 locuitori, situat la Marea Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia declanşată în Ucraina. Ea ar permite joncţiunea între forţele ruse venite din Crimeea anexată, care au cucerit deja porturile Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.