Pancreasul este împărțit în trei secțiuni: cap, corp și coadă, fiecare parte având rolul ei. Principala activitate a acestui organ constă în producerea de hormoni și enzime esențiale, care ajută la digerarea mâncării după ce aceasta părăsește stomacul. Pancreasul secretă un lichid alcalin ce neutralizează acizii din stomac, asigurând, astfel, un mediu propice pentru activitatea enzimelor. Când pancreasul nu mai funcționează bine, substanțele nutritive din mâncare nu mai ajung în organism și apar numeroase probleme de sănătate.
Descoperirea timpurie a bolilor de pancreas este extrem de importantă, așa că îți spunem ce simptome ar trebui să te îngrijoreze și cum să previi apariția afecțiunilor pancreatice!
Semne că ai pancreasul bolnav
De cele mai multe ori, afecțiunile pancreasului nu dau simptome, însă în unele cazuri pot apărea diverse manifestări. Descoperă-le mai jos!
Scaunul își schimbă consistența și culoarea
Dacă scaunul tău are o nuanță deschisă, înseamnă că substanțele nutritive nu sunt absorbite cum trebuie. O posibilă cauză poate fi incapacitatea pancreasului de a produce sau transporta suficiente enzime digestive. De asemenea, scaunul cu aspect uleios poate ascunde insuficiența pancreatică, adică incapacitatea organismului de a procesa grăsimile pe care le-ai consumat.
Dacă astfel de episoade sunt din ce în ce mai frecvente, este bine să consulți un doctor.
Apare durerea abdominală
Durerea în zona abdomenului este un simptom frecvent al cancerului pancreatic și al pancreatitei cronice, considerată o urgență medicală, conform specialiștilor citați de prevention.com. Dacă durerea apare în centrul abdomenului și iradiază în celelalte zone, acesta poate fi un semn de cancer de pancreas. În acest caz trebuie să consulți medicul pentru investigații amănunțite.
Pe de altă parte, dacă durerea este bruscă, intensă și apare, în principal, în mijlocul abdomenului, atunci poți suferi de pancreatită acută, potrivit aceleasi surse. Nu te gândi, însă, la ce este mai rău și păstrează-ți calmul până la confirmarea bolii, deoarece multe probleme de sănătate se manifestă prin dureri abdominale.
Te simți amețită după ce mănânci gras
Amețeala și voma sunt principalele simptome cărora trebuie să le acorzi o deosebită atenție, mai ales dacă apar după ce consumi alimente grase. Pancreasul tău produce enzime care ajută la procesarea grăsimii. Atunci când acesta nu mai funcționează bine, capacitatea de digerare a alimentelor consumate este îngreunată, iar în unele cazuri poate să nu existe deloc. Dacă mănânci gras și te simți amețită după, este foarte posibil să suferi de o boală pancreatică.