Ce nu ai voie să faci pe 21 mai
Împărații Constantin și Elena sunt, fără doar și poate, unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății. Ei sunt prăznuiți în calendarul ortodox, în fiecare an, pe data de 21 mai.
Conform celor mai recente statistici ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), nu mai puțin de 1.800.634 de români îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena. Dintre aceștia, 1.160.116 sunt femei și 640.518 sunt bărbaţi.
Superstiții de Sfinții Constantin și Elena 2024
Potrivit tradiției populare, se spune că oamenii nu ar trebui să lucreze la câmp de Sfinții Constantin și Elena. Astfel, evită pagubele aduse holdelor de păsările cerului. Însă, în anumite zone ale țării, ziua de 21 mai este ultima în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei.
În popor, se crede că tot ce se seamănă după această zi se va usca. De asemenea, de Sfinții Constantin și Elena, femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă casele pentru a alunga duhurile rele și necurate.
În schimb, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, iar asta pentru a se apăra de forțe malefice și pentru a scăpa de ghinion. Prin fumul focului obișnuiesc să treacă, totodată, și oile, pentru a fi ferite de spiritele rele în tot timpul în care vor sta la stâne.
Tot tradiția mai spune că pentru a avea liniște și spor în familie, oamenii ar trebui ca în ziua de 21 mai să aducă în locuință nici mai mult nici mai puțin de trei fire de bujori îmbobociți.
Ce rugăciune să rostești de Sfinţii Constantin şi Elena
În continuare îți vom prezenta o rugăciune pe care e bine să o spui pe data de 21 mai. Odată rostită, Sfinţii Constantin şi Elena te vor feri de necazuri, te vor ocroti și te vor ajuta să îți îndeplinești toate obiectivele.
”Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.
Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”