Sfântul Andrei - 30 noiembrie 2022. Ce nu ai voie să faci. În fiecare an, la 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Andrei, cel considerat ocrotitor al României.
Sfântul Andrei este cunoscut ca fiind „cel dintâi chemat” (la aposolie). El l-a însoțit pe Hristos prin toată Țara Sfântă, fiind martor la minunile Mântuitorului și ascultând de învățăturile Sale. Sfântul Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaşte cu exactitate anul morţii sale. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României".
Sfântul Andrei - 30 noiembrie 2022. Ce nu ai voie să faci. Cum să nu atragi paguba în casă
La fel ca și în alte zile de mare sărbătoare, pe 30 noiembrie nu se fac treburi în gospodărie, deoarece făcând asta vei atrage paguba în casă.
Nici să dormi nu e bine în această zi, pentru că vei fi amorțit tot anul care vine.
O vorbă din bătrâni spune că de Sfântul Andrei nu se de nimic cu împrumut, ca să nu se lege blestemele de tine. Nici să te cerți cu alte persoane nu ai voie pe 30 noiembrie. În caz că cineva îți poartă ură, este indicat să te împaci cu acel om.
Sfântul Andrei - 30 noiembrie 2022. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă
De asemenea, de Sf. Andrei nu se spală, nu se calcă și nu se coase, conform credinței populare. Nu e bine nici să prelucrezi lâna sau să dai cu mătura. În ziua cinstirii Sfântului Andrei, femeile nu trebuie să se pieptene. Se spune că dacă fac acest lucru vor avea parte de ghinion în anul care vine.
Să nu îți piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat și să nu arunci gunoiul în ziua Sfântului Andrei.
De Sfântul Andrei se ascund meliţele, acele instrumente de bătut cânepa, se leagă foarfeca, se lipeşte gura sobei pentru că se spune că se închide gura lupului, nu se aruncă cenuşa afară din casă, pentru că se spune că vine lupoaica şi scormoneşte şi îşi face cuib acolo şi fată.