Puţină lume ştie că reprezentarea grafică a Sfintei Treimi este una dintre cele mai profunde, subtile şi disputate teme ortodoxe încă din Evul Mediu.
Imaginea lui Dumnezeu-Tatăl a fost interzisa la marele Sinod de la Moscova din 1666-1667. "De acum inainte chipul Domnului sa nu mai fie pictat in reprezentarile cele absurde si nepotrivnice pentru ca nimeni nu L-a vazut niciodata in trup. [...].
Textul făcea referire la o reprezentare tot mai des răspândită în acea perioadă, aşa numita Sfântă Treime "Paternitate", care-l înfăţişează pe Dumnezeu -Tatal ca un bătrân, cu Fiul Său - Hristos în poală şi Sfântul Duh ca un porumbel.
In consecinţă, s-a stabilit că icoana Sfintei Treimi care înfăţiseaza "ospitalitatea lui Avraam” si care corespunde intru totul invataturii Bisericii este cea pictata de Andrei Rubliov, care a reprezentat cele trei Persoane biblice sub forma de ingeri, care nu se deosebesc foarte mult între ei.
După unii comentatori, Îngerul din mijloc l-ar simboliza pe Hristos, care arată cu mâna pocalul euharistic. În favoarea acestei interpretări este culoarea veşmintelor, constând dintr-un chiton vişiniu cu brâu auriu şi cu himation albastru, tipice pentru reprezentările medievale ale lui Hristos, potrivit ziarullumina.ro.
Povestea celui mai important pictor iconar rus a fost transpusă într-o capodoperă cinematografică semnată de marele regizor Andrei Tarkowski.