Sfânta Ecaterina 2018. Încă din cele mai vechi timpuri au existat fel şi fel de tradiţii şi superstiţii legate de această sfânta sărbătoare. Se spunea, spre exemplu, că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să îşi găsească sortitul.
De asemenea, femeile măritate, dar care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi pentru că soţul lor să se îndrepte.
În Franţa, femeile nemăritate care au trecut de vârstă de 25 de ani sărbătoresc această zi într-un mod cât se poate de inedit. Acestea îşi trimit cadouri între ele, se felicita, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnifică credinţă) şi verde (semnifică înţelepciunea).
Cele care primesc bonete le poartă întreagă zi, participând chiar la parade special organizate.
Femeile singure din Marea Britanie serbează şi ele această zi într-un mod deosebit, participând la parade ce se încheie cu focuri de artificii.
Sfânta Ecaterina 2018. Sărbătoare mare duminică. Ce nu ai voie să faci pe 25 noiembrie?
Sfânta Ecaterina 2018. Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina?
Sfânta Ecaterina 2018. A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseţii şi înţelepciunii sale, însuşi împăratul Maximian îşi dorea să-i devină soţie
A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseţii şi înţelepciunii sale, însuşi împăratul Maximian îşi dorea să-i devină soţie
Precizăm că în acea vreme creştinii care refuzau să jertfească idolilor erau ucişi. Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuşi cei care credeau în Hristos, merge la împăratul Maximian şi îi spune că închinarea la idoli este o deşărtăciune.
Sfânta Ecaterina 2018.Este dusă în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care aveau datoria să o determine să se închine zeilor. Ecaterina condamnă cultul şi miturile păgâne, înfruntă în discuţii publice pe înţelepţii vremii şi reuşeşte să-i aducă la adevărata credinţă pe filosofii care o judecau.
După mai multe încercări nereuşite de a o face pe Ecaterina să lepede credinţă în Hristos, este supusă chinurilor, ca în cele din urmă să fie zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi (de aici şi reprezentarea în icoane a Sfintei Muceniţe Ecaterina ţinând în mâna o roată). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată. Potrivt Tradiţiei, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte.
Trupul ei a fost luat de către îngeri şi dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste în mănăstirea de la poalele muntelui Sinai.